Cazul ursului Arthur ucis de prinţul austriac: Procurorii au deschis dosar penal pentru braconaj şi uz nelegal de armă

Ursul Arthur
Ursul Arthur (agentgreen.ro)

Procurorii au deschis un dosar penal în care sunt vizate fapte de braconaj şi uz nelegal de armă în cazul uciderii ursului Arthur - considerat cel mai mare exemplar din România -, de către prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, un vânător de trofee, care a venit în luna martie în satul Ojdula, Covasna, pentru a-l împuşca.

Potrivit Digi24, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, în urma sesizării din oficiu a poliţiştilor de la IPJ Covasna.

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu în acest caz, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a informaţiilor făcute publice de activiştii de mediu. Oamenii legii au deschis o investigaţie preliminară pentru braconaj şi uz nelegal de arme.

Se fac cercetări cu privire la fapte, nefiind persoane aflate în vizorul anchetatorilor.

În cadrul anchetei urmează să se ridice documente privind aprobarea vânătorii şi trofeul rezultat în urma vânătorii.

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că "braconajul este principala suspiciune" în cazul ursului ucis în Covasna.

"Noi, când plecăm să recoltăm un exemplar în baza unei derogări, nu mergem pentru un trofeu, ci pentru un exemplar de urs care produce pagube. Or, e puţin probabil că acest exemplar, care stă în mijlocul pădurii, să producă pagube la distanţe destul de considerabile, la marginea pădurii, acolo unde de obicei vin ursoaicele cu pui", a subliniat Berceanu.

Oficialul a fost însă "certat" de ministrul Mediului, Tanczos Barna, că "s-a antepronunţat" în cazul ursului Arthur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne