Câţi deţinuţi ar fi eliberaţi dacă va fi aprobat decretul de amnistiere propus de deputaţi

(photos.com)

Deţinuţii care au de executat şase ani de închisoare ar putea fi graţiaţi, conform unui proiect de lege depus recent la Camera Deputaţilor de deputatul PSD Mădălin Voicu şi de preşedintele Comisiei de abuzuri, Nicolae Păun (minorităţi). În proiectul privind graţierile intră şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţă, iar infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate. Conform datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, mii de deţínuţi ar deveni liberi a doua zi după intrarea în vigoare a eventual decret de amnistiere.

"Din totalul de 31.746 de persoane private de libertate care execută pedepse privative de libertate în sistemul penitenciar, un număr de 4.191 de persoane cu pedepse de până la 6 ani, inclusiv, ar putea fi încadrate în prevederile proiectului de ”Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse”, iniţiat de către deputatul PSD Mădălin Voicu şi de către preşedintele Comisiei de abuzuri, Nicolae Păun. Precizăm că au fost eliminate din această statistică pedepsele care nu se pot încadra într-un asemenea proiect de lege". a precizat pentru Epoch Times comisarul-şef de penitenciare Marian Dobrică, director la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Decret pentru Adrian Năstase?

Nicolae Păun, unul dintre iniţiatori proiectului de lege care vizează graţierea puşcăriaşilor care au de executat o pedeapsă mai mică de 6 ani, a declarat că propunerea să nu are nicio legătură cu graţierea fostului premier Adrian Năstase, deoarece ”oricum acesta iese prin decembrie, ianuarie din puşcărie”, iar proiectul de lege nu va fi adoptat aşa de repede.

Pe de altă parte, întrebat dacă Adrian Năstase ar putea intra sub incidenţa proiectului de lege, Mădălin Voicu a spus că nu ştie.

"Nu ştiu. Nu m-am gândit la chestia asta. De ce?", a spus Mădălin Voicu.

Cristian Boureanu: În nicio ţară civilizată graţierile nu se fac înainte de alegeri

Referitor la proiectul de lege iniţiat de Mădălin Voicu şi de Nicolae Păun privind graţierea celor condamnaţi la închisoare de până la 6 ani, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a precizat miercuri că în nicio ţară democratică civilizată graţierile nu se fac înainte de alegeri.

"Dincolo de discuţia despre persoane, în ţările democratice graţierile se fac în general individual şi nu colectiv. Mai mult decât atât, în nicio ţară democratică civilizată, graţierile nu se fac înainte de alegeri. Cred că unii uită că România este stat membru al UE", a declarat Boureanu.

Motivaţia iniţiatorilor propunerii

Cei doi iniţiatori ai proiectului spun că acesta este util pentru a evita aglomeraţia din puşcării şi pentru a oferi posibilitatea ca persoanele condamnate, care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cele care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemenţă.

Deţinuţii care au de executat şase ani de închisoare ar putea fi graţiaţi, conform unui proiect de lege depus recent la Camera Deputaţilor de deputatul PSD Mădălin Voicu şi de preşedintele Comisiei de abuzuri, Nicolae Păun.

În proiectul privind graţierile intră şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă, iar infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate.

Proiectul, intitulat "Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse", prevede şi graţierea minorilor trimişi într-o şcoală specială de muncă şi reeducare. Graţierea cu o treime a pedepselor cu închisoarea între 6 şi 8 ani inclusiv şi cu o cincime a pedepselor cu închisoarea între 8 şi 10 ani inclusiv este cuprinsă în proiect.

De la graţieri sunt excluşi recidiviştii prin condamnări anterioare sau condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă.

Cei care au săvârşit infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupefiante, proxenetism nu vor fi graţiaţi.

Cei doi iniţiatori ai proiectului spun că acesta este util pentru a evita aglomeraţia din puşcării şi pentru a oferi posibilitatea ca persoanele condamnate, care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cele care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemenţă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne