Care este cauza dinţilor hipersensibili la rece? [studiu]

Dinte, ilustraţie artistică
Dinte, ilustraţie artistică (Copyright Katharina Zimmermann, MD, PhD)

În cazul dinţilor hipersensibili la rece, o îngheţată sau o băutură cu gheaţă pot deveni o tortură. Dar care este motivul? Problema este o proteină ​​„termometru”, numită TRCP5, exprimată de celulele dentinei de sub smalţ: acest senzor molecular, deosebit de abundent în cazul cariilor, se activează cu frigul şi determină fibrele nervoase să declanşeze impulsuri dureroase către creier. Descoperirea, care ar putea duce la noi terapii ţintite, a fost publicată în revista Science Advances de către cercetătorii de la Center for Integrated Diagnostics at Massachusetts General Hospital (MGH).

Molar
Molar (wikipedia.org)

(Secţiune longitudinală printr-un molar: 1. Dinte 2. Smalţ 3. Dentină 4. Pulpă dentală 5. Pulpă camerală 6. Rădăcina pulpei 7. Cementum (Ciment) 8. Coroană dentară 9. Cusp 10. Sulcus 11. Colet 12. Rădăcină 13. Furcaţie 14. Rădăcina apexului 15. Foramneul apical 16. Sulcus gingivae 17. Periodonţiu 18. Gingie 19. Liber sau interdental 20. Marginal 21. Alveolar 22. Ligament periodontal 23. Os alveolar 24. Vase şi nervi 25. Dental 26. Periodontal 27. Canalele alveolare)

Studiul arată că odontoblastele, adică celulele dentinei care acoperă pulpa dintelui, „sunt, de asemenea, responsabile de percepţia frigului”, explică patologul Jochen Lennerz de la MGH. „Cercetarea atribuie o nouă funcţie acestor celule, ceea ce este foarte interesant din punctul de vedere al cercetării de bază, dar nu numai: acum ştim şi cum să interacţionăm cu această funcţie pentru a inhiba durerea dentară."

Cercetătorii au descoperit acest lucru prin studierea şoarecilor de laborator lipsiţi de gena TRCP5: atunci când aceştia sufereau leziuni la dinţi nu simţeau durere, la fel ca şoarecii cu dinţii intacţi.

„Avem acum dovada definitivă că senzorul de temperatură TRCP5 transmite rece prin odontoblaste şi provoacă reacţia fibrelor nervoase, generând durere şi hipersensibilitate la frig”, afirmă Lennerz. „Această sensibilitate la frig ar putea fi un mecanism de apărare pentru a proteja dinţii afectaţi, de daune suplimentare."

Temperaturile scăzute fac ca proteina TRCP5 să deschidă canalele de pe membrana odontoblastului provocând intrarea ionilor de calciu în număr crescut. Dacă pulpa dentară este inflamată, de exemplu datorită unei carii, proteina TRCP5 este foarte abundentă şi induce o creştere a activităţii electrice a nervilor care merg de la rădăcinile dintelui la creier. Disconfortul poate apărea şi atunci când gingiile se retrag, expunând o nouă zonă a dintelui.

În cele din urmă, studiul arată că proteina TRCP5 este prezentă şi în dinţii umani şi poate fi blocată de eugenol, ingredientul activ din uleiul de cuişoare care, în mod surprinzător, a fost folosit timp de secole împotriva durerii de dinţi.

Articol ştiinţific de referinţă: Odontoblast TRPC5 channels signal cold pain in teeth

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură