Care ar fi planul de fugă al lui Putin dacă Rusia face "implozie" [fost consilier prezidenţial]

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Captură ecran)

Vladimir Putin şi acoliţii săi ar avea deja un plan de fugă din ţară atunci când lucrurile vor merge prost, susţine un fost consilier al preşedintelui rus, potrivit The Daily Beast.

Abbas Galliamov, un fost redactor de discursuri pentru Putin, a făcut această afirmaţie uluitoare pe Telegram miercuri dimineaţă, citând o sursă anonimă. El afirmă că sursa are informaţii "din interior" despre întreaga afacere.

Planul de evacuare, potrivit lui Galliamov, a fost demarat încă din primăvară, când a fost numit neoficial "Arca lui Noe".

"După cum sugerează şi numele, este vorba despre a căuta un nou teren în care să meargă în cazul în care devine complet inconfortabil în ţara natală. Anturajul liderului nu a exclus ca acesta să piardă războiul, să fie deposedat de putere şi să fie nevoit să fugă de urgenţă în altă ţară", a scris Galliamov.

Potrivit acestuia, cercul intim al lui Putin a luat în considerare mai întâi un plan de evacuare în China, dar ulterior ei s-au gândit mai bine, temându-se că şansele de "cooperare" din partea chinezilor sunt slabe, cu atât mai mult cu cât aceştia "dispreţuiesc învinşii". Acum, afirmă analistul, accentul s-a mutat fie pe Argentina, fie pe Venezuela, iar aliatul lui Putin, Igor Sechin, supervizează în prezent un plan de evacuare pentru această din urmă ţară.

Planul este atât de avansat încât "mâna dreaptă" a lui Sechin de la Rosneft "a demisionat oficial" de la gigantul petrolier pentru a se ocupa de "muncă la faţa locului".

Citând două surse apropiate de administraţia prezidenţială şi o sursă din Rosneft, canalul Telegram Mozhem Obyasnit raportează, de asemenea, că oficiali de rang înalt au început deja să cumpere proprietăţi imobiliare şi să lucreze pentru a obţine drepturi de rezidenţă în Venezuela. Cei care se află mai jos în ierarhia din administraţia prezidenţială şi din guvernul rus caută să obţină rezidenţă în Ecuador, Paraguay şi Argentina, potrivit raportului respectiv.

În special, potrivit unei surse citate, oficialii ruşi au cumpărat proprietăţi pe insula Margarita din Venezuela, unde sunt încrezători că vor fi în siguranţă în faţa unei eventuale cereri de extrădare.

"Insula Margarita din Venezuela este Courchevel-ul lor local", a declarat sursa citată, comparând ascunzătoarea Kremlinului cu faimoasa staţiune de schi din Alpii francezi.

Recunoscând că nu are mai multe detalii, Galliamov a declarat că simplul fapt că există un plan de evacuare "este suficient pentru a înţelege că atunci când Putin şi ai lui spun că 'totul decurge conform planului', merită să ne întrebăm care dintre planuri, pentru că se pare că au mult mai multe".

Afirmaţiile sale şocante au fost făcute în timp ce Putin a minimalizat rapoartele privind moralul redus în rândul trupelor ruse sătule de războiul său, la nouă luni de la începerea acestuia. În ultimele săptămâni au apărut nenumărate rapoarte despre recruţi care şi-au părăsit în masă bazele după ce plângerile lor privind echipamentele şi proviziile necorespunzătoare au fost ignorate. Iar creşterea numărului de rude ale trupelor care critică public aşa-numita "operaţiune militară specială" i-a determinat pe unii experţi să sugereze că acesta ar putea fi punctul de cotitură pentru un război civil în toată regula.

Potrivit lui Putin, însă, totul este în regulă.

"Nu există probleme cu dezertarea în zona [operaţiunii militare speciale]. Au existat incidente izolate, dar, în general, nu există aşa ceva. ... Există oameni care îşi părăsesc poziţiile? Da, asta s-a întâmplat. Se întâmplă din ce în ce mai puţin", a afirmat Putin miercuri, în timp ce se întâlnea cu membrii consiliului pentru drepturile omului din ţară.

De asemenea, el a negat rapoartele grupurilor pentru drepturile omului potrivit cărora au fost înfiinţate "tabere" în care sute de transfugi ruşi au fost ţinuţi cu forţa în subsoluri, susţinând că astfel de rapoarte sunt "false".

Avertizând că războiul va fi probabil un "proces de lungă durată", Putin a continuat prin a saluta cucerirea de noi teritorii ucrainene, omiţând însă să menţioneze că Ucraina a recâştigat deja unele dintre ele, şi a oferit o perspectivă ameninţătoare asupra perspectivelor unui război nuclear.

"O astfel de ameninţare este în creştere. De ce să o negăm?", a spus Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe