Carantinarea Timişoarei. Şeful CJ Timiş, val de acuzaţii la adresa primarului Fritz. Cum răspunde edilul

Dominic Fritz, primarul Timişoarei
Dominic Fritz, primarul Timişoarei (Facebook - screenshot)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a lansat luni seara o serie de critici la adresa primarului Timişoarei, Dominic Fritz, pe care îl acuză că nu ar fi făcut nimic pentru a reduce rata de infectare în rândul cetăţenilor, ceea ce a dus la carantinarea oraşului.

Nica a susţinut că primarul Fritz, care este şi preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Timişoara, "nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul de COVID de la Biroul de Urbanism, nu testează angajaţii, nu are proceduri interne şi a expus astfel populaţia la infectare".

Liberalul susţine că "de la preluarea mandatului de primar până azi, Dominic Fritz nu a avut loc nici măcar o singură întrunire a CLSU Timişoara în care să se discute şi să se stabilească şi să se aprobe un plan adaptat de măsuri anti-COVID”, fapt infirmat însă de primarul Timişoarei.

În opinia lui Nica, Fritz ar fi responsabil de convocarea CLSU.

„Dacă CLSU nu reacţionează, atunci ce să ne aşteptăm la măsuri de protejare a economiei locale, de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind pericolul!", a susţinut Alin Nica, citat de Agerpres.

Liderul interimar al PNL Timiş a subliniat în continuare faptul că nu susţine carantinarea Timişoarei şi a zonei periurbane, argumentând că una dintre comunele închise nici nu ar fi îndeplinit punctajul de carantinare, măsura fiindu-i impusă forţat.

Alin Nica a acuzat totodată că nici carantina nu a fost pregătită aşa cum trebuia, nefiind stabilite mecanisme minime de protecţie socială, a firmelor, a economiei locale, că "a fost trecut sub tăcere faptul că există locuri libere la vaccinare şi că se putea intra în etapa a treia", populaţia nefiind informată.

Replica primarului Dominic Fritz

În replică la atacul lansat de liberal la televiziunea locală, edilul Timişoarei - invitat, de asemenea, în emisiune - a răspuns că observă “cu un pic de amuzament” că Nica politizează momentul pentru a obţine credit politic în campania din interiorul PNL.

“Observ cu un pic de amuzament că este campanie internă. Domnul Nica are nevoie de voturi şi e foarte simplu acum să politizezi această situaţie şi bineînţeles că atacul la primarul Timişoarei i le poate aduce, dar nu cred că asta face cinste”, a declarat Fritz.

Edilul a subliniat faptul că “focarul la urbanism nu a fost ascuns”, ci a fost anunţat chiar de el în urmă cu două săptămâni la o conferinţă de presă.

„Deci nu este adevărat că ar fi fost ascuns ceva. Protocolul de testare pentru angajaţii primăriei l-am încheiat eu. A fost deja o decizie a Consiliului Local care nu a fost aplicată de primarul Robu, l-am aplicat eu. Bineînţeles că testăm angajaţii primăriei. Poliţia Locală, de un an deja, nu este în subordinea primăriei directă şi îşi ia toate comenzile de la colegul de partid al domnului Nica - ministrul de Interne. Aici iarăşi poate nu este conştient [Alin Nica – n.r.] că nu primăria este cea care controlează efectivele Poliţiei Locale şi chiar asta este o problemă. Şi aş dori să revină înapoi la primărie. În transportul în comun, Poliţia Locală a făcut controale şi după cum vedem din amenzi şi gradul de conformitate a fost mare. Mie îmi pare rău că a fost un atac împotriva firmelor din Timişoara pentru că ştiu că mulţi se străduiesc foarte mult să se conformeze şi ştiu din partea firmelor, am vorbit cu mulţi, că angajaţii de fapt se îmbolnăvesc mai degrabă acasă şi cazurile care cresc în firmă sunt mai puţine”, a răspuns primarul, la acuzaţiile şefului PNL Timiş.

Dominic Fritz a precizat că în lupta cu pandemia, Primăria s-a aflat în prima linie şi tocmai de aceea consideră că oamenii care muncesc în primărie şi în instituţiile care au atribuţii în combaterea pandemiei nu merită astfel de critici.

„Acum putem să avem aceste acuze că tot răul este în Primăria Timişoara mai ales în ultimele patru luni de când este un primar nou. Încă o dată înţeleg scopul politic dar aş vrea totuşi să amintesc că Primăria este cea care se află în prima luptă cu această pandemie. Consiliul Judeţean nu are niciun centru de vaccinare în subordine, nu are niciun în spital în subordine, nu are centru de carantinare pentru migranţi. Deci toate eforturile în această pandemie sunt făcute de primărie. Eforturile celor care lucrează în şi pentru Primăria Timişoarei în această pandemie sunt foarte mari şi înţeleg că pentru o instituţie care nu are atribuţii în combaterea pandemiei este mai uşor să critice, dar nu cred că oamenii merită asta”, a menţionat primarul.

Dominic Fritz a subliniat faptul că este totuşi important să existe solidaritate în cadrul coaliţiei de guvernare şi la nivel local, astfel încât să nu fie subminată încrederea cetăţenilor în autorităţi şi în deciziile luate de acestea. În acest sens el a amintit situaţia de anul trecut când PNL a trebuit să ia măsura nepopulară a instaurării carantinei şi a fost atacat de PSD. El a avertizat că dacă liberalii vor proceda aşa cum au făcut pesediştii anul trecut, toate măsurile luate acum vor fi în van.

“Domnul Nica a spus foarte bine că oamenii nu se conformează în gradul optim şi tocmai de aceea este atât de important ca aceste măsuri în această carantină să fie luate în serios şi să nu începem să subminăm încrederea oamenilor în aceste măsuri. Şi la fel cum anul trecut, când guvernul PNL a luat nişte măsuri foarte, foarte dificile din punct de vedere politic şi a fost atacat de PSD pentru asta, în care s-a politizat o situaţie foarte dificilă pentru ţară, la fel ca anul trecut a existat o solidaritate politică tocmai din responsabilitate. La fel fac şi acum un apel la colegii din Partidul Naţional Liberal să fie solidari şi să nu submineze această carantină şi să nu politizeze această carantină, pentru că degeaba facem aceste sacrificii timp de două săptămâni, degeaba le facem dacă apoi nu se conformează nimeni şi le-am făcut degeaba”, a conchis Dominic Fritz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne