Caracatiţă “de cristal”, reperată în adâncurile Oceanului Pacific [video]

Doar ochii, nervul optic şi tractul digestiv sunt opace.
Vitreledonella richardi
Vitreledonella richardi (Image credit: Schmidt Ocean Institute)

Această caracatiţă “de cristal”, rar întâlnită, s-a prezentat în toată splendoarea ei în faţa unui robot subacvatic, care a filmat-o în timp ce plutea graţioasă în apele adânci în partea centrală a Oceanului Pacific.

Biologii marini au observat caracatiţa de sticlă (Vitreledonella richardi) în timpul unei expediţii de 34 de zile în largul îndepărtatelor insule Phoenix, un arhipelag situat la peste 5.100 de kilometri nord-est de Sydney, Australia.

La fel ca alte creaturi "de cristal", cum ar fi broaştele de cristal şi anumite meduze, caracatiţele de cristal sunt aproape în întregime transparente, doar ochii lor cilindrici, nervul optic şi tractul digestiv părând opace. Echipajul expediţiei a raportat două întâlniri cu caracatiţa de cristal - un număr impresionant, având în vedere că, anterior, existau atât de puţine imagini cu aceste cefalopode transparente, oamenii de ştiinţă fiind nevoiţi să afle despre ele studiind bucăţi din conţinutul intestinal al prădătorilor lor.

Caracatiţele de cristal au fost descoperite în 1918. Se cunosc puţine lucruri despre aceste cefalopode, cu excepţia faptului că trăiesc în zonele tropicale şi subtropicale din adâncurile oceanului, în zona mezopelagică, sau zona crepusculară, se întinde de la 200 la 1.000 de metri în adâncul oceanului, şi în zona batipelagică, sau zona de la miezul nopţii - de la 1.000 la 3.000 de metri în adâncul oceanului, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Este posibil ca forma cilindrică a ochilor caracatiţelor de cristal să fi evoluat pentru a minimiza silueta ochilor creaturilor atunci când sunt văzute de jos "şi face parte din strategia de camuflaj a animalului", potrivit unui raport din 1992 publicat în Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom.

În timpul expediţiei, care s-a încheiat la 8 iulie, un echipaj de oameni de ştiinţă a observat o serie de animale probabil nou descoperite pe nouă munţi submarini neexploraţi anterior, cunoscuţi sub numele de munţi submarini. De asemenea, echipa a finalizat cartografierea la înaltă rezoluţie a fundului mării pe o suprafaţă de peste 30.000 de km pătraţi în jurul arhipelagului şi înregistrări video ale altor cinci munţi submarini filmate de robotul submarin SuBastian, potrivit unui comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură