Când va deveni Vlad Voiculescu viceprimar? Nicuşor Dan vine cu informaţii de ultimă oră

Nicusor Dan
Nicusor Dan (Epoch Times România)

În condiţiile în care susţinătorii lui Vlad Voiculescu acuză jocuri de culise pentru ca acesta să nu fie numit viceprimar, primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat joi că prima şedinţă de Consiliu General, în care vor fi aleşi viceprimarii (viceprimarii se votează, nu se numesc), va avea loc pe 2 decembrie.

Explicaţiile lui Nicuşor Dan vin în contextul în care candidatul USR-PLUS la funcţia de viceprimar al Capitalei, Vlad Voiculescu, a lansat zilele trecute un atac dur la adresa Guvernului Orban, acuzându-i pe liberali că au modificat Codul Administrativ "în mod abuziv, electoral interesat, prostesc şi iresponsabil", iar din această cauză este în situaţia în care nu îşi poate prelua funcţia, deşi au trecut aproape două luni de la alegerile locale.

Nicuşor Dan a declarat joi că alegerea viceprimarilor nu s-a putut face deoarece nu au fost validaţi toţi consilierii de instanţă, relatează Newsweek.

"Unde este greşeala în Codul administrativ - şi nu cred că e rea credinţă, pur şi simplu nu a văzut nimeni - a fost că acest proces de validare a consilierilor se face în două etape. Adică mai întâi am pierdut toţi o lună, inclusiv eu, ca primar, că nu am putut să depun jurământul decât împreună cu prima tranşă de consilieri. A fost un prim proces care a durat o lună pentru validarea primei tranşe de consilieri. Şi acum este al doilea proces care a mai durat o lună şi care nu s-a finalizat, care impune validarea celei de-a doua tranşe, cei zece consilieri care au rămas. Prima şedinţă de Consiliu o să fie miercuri, 2 decembrie", a declarat Nicuşor Dan.

Dan a mai atras atenţia că este firesc ca alegerea viceprimarilor să se facă după ce toţi consilierii sunt validaţi.

"În primul rând, pe alegerea viceprimarilor, este o prevedere din Codul administrativ, care este absolut logică şi care spune că nu se aleg viceprimarii până în momentul în care Consiliul Local său, în cazul nostru, Consiliul General nu este întrunit în totalitatea lui, pentru că altfel s-ar putea ca, din lipsa unor oameni care au renunţat la mandat şi până la validarea supleanţilor, majoritatea să fie alta decât cea pe care au dat-o cetăţenii; această majoritate provizorie să aleagă viceprimarii pe care, după aceea, Consiliul nu va mai putea să îi demită cu două treimi. Deci am fi în situaţia în care o minoritate să aleagă viceprimarii, ceea ce nu e în spiritul legii", a precizat Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne