Canada cere încă o dată Iranului să furnizeze date despre avionul doborât cu rachete

Avion de pasageri urainean căzut lângă aeroportul din Teheran
Avion de pasageri urainean căzut lângă aeroportul din Teheran (AFP VIA GETTY IMAGES)

Primul ministru canadian, Justin Trudeau, a declarat că a cerut vineri ministrului de externe al Iranului o anchetă completă şi independentă cu privire la doborârea avionul de pasageri al Liniilor Aeriene Ucrainene în ianuarie.

"Promisiunea pe care am făcut-o canadienilor a fost să găsesc răspunsuri pentru ei şi să mă asigur că Iranul va efectua o investigaţie completă împreună cu celelalte ţări... şi că va pedepsi persoanele responsabile de acest lucru", a declarat Trudeau reporterilor după întâlnirea de vineri cu Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

Iranul a respins apelul lui Trudeau de a trimite subansamble din „cutia neagră” a avionului doborât de Gărzile Revoluţionare iraniene în străinătate pentru a fi decodate. Trudeau a spus că a repetat această cerere vineri.

Mulţi dintre cei 176 care au pierit în dezastru erau iranieni cu dublă cetăţenie, dar acest lucru nu este recunoscut de Iran. Canada avea 57 de cetăţeni la bord.

Iranul a recunoscut doborârea avionului după mai multe zile în care a declarat că tragedia s-ar fi datorat unei defecţiuni tehnice a motorului. Între timp autorităţile au încercat chiar să şteargă urmele tragediei cu buldozerul, înainte ca anchetatorii internaţionali să ajungă la faţa locului.

Date ulterioare scurse în presă de guvernul ucrainean arată că Teheranul a ştiut din primul moment că avionul a fost doborât de două rachete de fabricaţie rusească, trase, oficial, de Gărzile Revoluţionare.

Zarif a declarat pe 11 februarie că plângerea Canadei cu privire la avionul care a fost doborât de iranieni în ianuarie nu are niciun temei legal.

Avocaţii canadieni, care anterior au dat în judecată Iranul, solicită statutul de acţiune colectivă într-un proces, în numele rudelor victimelor de la bordul avionului, urmărind o compensaţie de cel puţin 1,5 miliarde USD.

Trudeau a adăugat că doreşte să elaboreze ceva pozitiv din această tragedie, lucrând la implementarea contextelor internaţionale pentru a preveni ca aeronavele de pasageri să zboare în apropierea zonelor de conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe