Bucşa (UniCredit): O piaţă ilichidă şi valuta puţină au condus la deprecierea leului
Deprecierea de vineri a leului la un nou minim istoric este suma mai multor factori, cum ar fi o piaţă ilichidă şi o intrare redusă de valută în România, a declarat, pentru NewsIn, economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Bucşa.
Banca Naţională a României a afişat vineri un curs de referinţă de 4,3783 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda naţională
"Deprecierea este suma mai multor factori: piaţa valutară interbancară este foarte ilichidă în această perioadă, adică sunt volume mici tranzacţionate, în al doilea rând, sezonier, în această perioadă sunt mai puţine intrări de valută în ţară, ceea ce pune presiune pe leu, exporturile sunt mai mici în acest an decât în anii anteriori, pentru că s-a închis Nokia, a scăzut cererea de bunuri româneşti pe piaţa Uniunii Europene, investiţiile străine în România sunt foarte reduse. Aceşti factori cumulaţi dau mai puţină valută pe piaţă şi rezultatul celor două, piaţă ilichidă şi valută puţină, conduc la deprecierea leului", a spus Dan Bucşa.
El a declarat că nu se aşteaptă ca în perioada următoare să continue deprecierea monedei naţionale faţă de euro.
"Noi nu ne aşteptăm ca această depreciere să continue, adică nu credem că leul va trece şi va rămâne peste 4,4 lei/euro. Chiar dacă va ajunge acolo, cred că va sta temporar, pentru că toţi factorii mai importanţi pe termen mediu arată mai degrabă că leul s-ar putea aprecia faţă de euro. Apetitul la risc al investitoriulor străini a crescut odată cu cele două runde de injecţii monetare ale Băncii Centrale ale Europene, în al doilea rând Ministerul Finanţelor va vinde valută în piaţă, pentru că s-a împrumutat în valută şi ca să cheltuiască în lei va trebui să vândă acea valută prin intermediul Băncii Naţionale şi în mementul în care o va face, leul s-ar putea întări", a menţionat Bucşa.
Acesta a mai precizat că "în momentul în care Ford, Bosch, DeLonghi şi alte companii vor începe să exporte şi economiile europene vor ieşi din această perioadă de activitate mai redusă, atunci şi exporturile Românei vor creşte şi încasările în valută vor creşte şi se vor vedea în piaţă".