Bruce Willis a fost diagnosticat cu afazie. Ce spune ştiinţa despre această afecţiune

Actorul Bruce Willis
Actorul Bruce Willis (Youtube - captură ecran)

Cunoscutul actor Bruce Willis se retrage din cariera sa după ce a fost diagnosticat cu afazie, o tulburare neurologică care afectează limbajul şi vorbirea, potrivit unor rapoarte de presă.

Familia lui Willis a declarat pe reţelele de socializare că actorul are probleme "cognitive" din cauza acestei afecţiuni, informează publicaţia Livescience. Tulburarea provine din afectarea părţii de limbaj a creierului, de obicei partea stângă, potrivit Johns Hopkins Medicine. Această deteriorare poate fi rezultatul unui accident vascular cerebral, a unui traumatism cranian, a unei tumori cerebrale, a unui fel de infecţie sau a demenţei. Simptomele - care implică dificultăţi de vorbire şi de înţelegere - pot apărea brusc, după un accident vascular cerebral sau un traumatism cranian, sau treptat, ca urmare a unei tumori cerebrale sau a unei boli progresive.

"Pentru suporterii extraordinari ai lui Bruce, ca familie, am vrut să împărtăşim faptul că iubitul nostru Bruce s-a confruntat cu unele probleme de sănătate şi a fost diagnosticat recent cu afazie, care îi afectează abilităţile cognitive. Ca urmare a acestui lucru şi cu multă consideraţie, Bruce se retrage din cariera care a însemnat atât de mult pentru el", a declarat fosta sa soţie şi colegă de scenă Demi Moore într-o declaraţie pe Instagram.

Ce spune ştiinţa despre Afazie

Există două mari categorii de afazie, numite fluentă şi non-fluentă; în cadrul acestor categorii există diferite grupuri care se disting atât prin zona afectată, cât şi prin simptome. Cel mai frecvent tip de afazie non-fluentă se numeşte afazie Broca, care apare atunci când o parte a lobului frontal, de obicei pe partea stângă, este afectată, potrivit Johns Hopkins Medicine. Simptomele afaziei Broca - numită şi afazie expresivă - includ probleme de vorbire în care persoana elimină anumite cuvinte din limbajul său şi vorbeşte în propoziţii scurte; o persoană cu această tulburare poate înţelege, în general, o parte din ceea ce spun ceilalţi. Cu toate acestea, deoarece afazia Broca provine din afectarea părţii frontale a creierului, aceasta poate avea un impact asupra mişcărilor, ducând la slăbiciune sau paralizie pe partea dreaptă a corpului.

Persoanele diagnosticate cu afazie Wernicke, care este cel mai frecvent tip de afazie fluentă, au leziuni la nivelul zonei Wernicke din partea creierului care domină limbajul. În loc să omită cuvinte şi să vorbească în propoziţii scurte, o persoană diagnosticată cu afazie Wernicke emite propoziţii lungi şi confuze, adăugând atât cuvinte inutile, cât şi cuvinte inventate, a precizat Johns Hopkins. Persoanele cu afazie Wernicke tind, de asemenea, să aibă probleme în a înţelege ceea ce spun ceilalţi.

Aşa-numita afazie globală apare atunci când o mare parte din zona creierului care domină limbajul este afectată. Afazia globală poate duce la dificultăţi severe de vorbire sau de înţelegere a limbajului.

Nu există informaţii cu privire la tipul de afazie cu care a fost diagnosticat Willis, care a împlinit 67 de ani anul acesta, şi nici dacă a suferit un accident vascular cerebral care a dus la afazie. Cu toate acestea, afazia este în general diagnosticată la vârsta mijlocie sau mai târziu, deşi poate apărea şi la copiii mici. Aproximativ 1 milion de persoane din SUA suferă în prezent de afazie, potrivit National Institute on Deafness and other Communication Disorders. Tratamentul poate include terapia logopedică, precum şi instruirea în vederea utilizării mijloacelor de comunicare care permit unei persoane să "vorbească" prin imagini, gesturi şi chiar dispozitive electronice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură