Britanicii grăbesc trimiterea unei noi nave de luptă în Golf, pe fondul amplificării tensiunilor cu Iranul

Distrugătorul britanic HMS Duncan.
Distrugătorul britanic HMS Duncan. (Wikipedia.org)

Marea Britanie a devansat planurile pentru desfăşurarea distrugătorului HMS Duncan şi îl trimite mai devreme în regiunea disputată a Golfului, a confirmat vineri Ministerul Apărării.

La sosire, distrugătorul avansat din clasa Type 45 va fi cea de-a doua navă de luptă a Marinei Regale în regiune pe fondul tensiunilor în creştere cu Iranul. HMS Duncan se află în prezent în Mediterană şi este aşteptat în regiunea Golfului, pentru a se alătura fregatei HMS Montrose, în termen de câteva zile.

Ministerul Apărării nu a comentat direct cu privire la trimiterea navei, dar se pare că distrugătorul Duncan s-ar fi deplasat oricum în regiune pentru a susţine fregata Montrose.

Totuşi, trimiterea distrugătorului a fost accelerată ca urmare a crizei tot mai mari cu Iranul. Într-o declaraţie, Ministerul britanic al Apărării a susţinut:

„Ca parte a prezenţei noastre îndelungate în Golf, HMS Duncan este trimis în regiune pentru a oferi asigurări că menţinem o prezenţă continuă în domeniul securităţii maritime, în timp ce HMS Montrose îşi va încheia operaţiunile. Acest lucru va asigura că Marea Britanie, alături de partenerii internaţionali, va continua să susţină libertatea de navigaţie pentru navele care trec prin acest culoar vital pentru comerţ.”

Pe lângă HMS Montrose, Marea Britanie are de asemenea staţionate permanent în regiune patru nave anti-mină şi o navă auxiliară a Flotei Regale.

Devansarea surpriză a desfăşurării distrugătorului a fost anunţată la doar 24 de ore după ce HMS Montrose, o fregată din clasa Type 23, s-a poziţionat între trei ambarcaţiuni ale Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului şi un petrolier britanic în Golful Persic, forţând forţele iraniene să se retragă.

Petrolierul britanic Heritage a tranzitat prin Golful Persic şi se pregătea să intre în Strâmtoarea Ormuz, una dintre cele mai strategice, importante, aglomerate şi contestate căi navigabile din lume, când Gărzile i-au cerut să pătrundă în apele teritoriale iraniene. Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a susţinut că trei nave iraniene au încercat să intercepteze petrolierul Heritage pentru a-l obliga să se conformeze.

Dar ambarcaţiunile iraniene s-au retras rapid în faţa acţiunilor consistente ale Marinei Regale britanice.

Mişcarea britanicilor are loc în condiţiile în care Teheranul şi-a amplificat războiul cuvintelor cu Londra. Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a amplificat vineri apelurile pentru eliberarea superpetrolierului iranian capturat recent în Gibraltar după ce soldaţi ai Marinei Regale au urcat la bordul său, suspectând că nava transporta petrol iranian spre Siria, încălcând astfel sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva regimului din Damasc.

„Acesta este un joc periculos şi are consecinţe... pretextele legale pentru capturarea [navei] nu sunt valide... Eliberarea petrolierului este în interesul tuturor ţărilor”, a precizat Mousavi.

Poliţia din Gibraltar a declarat vineri că i-a eliberat pe cauţiune pe cei patru membri ai echipajului navei iraniene. Autorităţile nu au oferit mai multe informaţii, precizând doar că superpetrolierul iranian este în continuare sechestrat şi că ancheta continuă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe