Boris Johnson: În pandemie, UK luase în considerare un raid militar în Olanda pentru a confisca vaccinuri anti-Covid

Boris Johnson (Getty Images)
Redacţia
29.09.2024

Fostul premier britanic Boris Johnson luase în considerare trimiterea de trupe în Olanda pentru a confisca o rezervă de cinci milioane de doze de vaccinuri anti-Covid deţinute în Leiden, potrivit unui extras din viitoarele sale memorii, publicat în Daily Mail, informează Politico.

În primăvara anului 2021, UE şi Regatul Unit se luptau pentru producţia de vaccinuri anti-Covid-19 într-o fabrică situată în Leiden, în apropiere de coasta olandeză. Fabrica era condusă de Halix şi furniza vaccinuri AstraZeneca pe care le contractaseră atât Marea Britanie, cât şi UE.

Pe fondul penuriei de doze de vaccin, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat că va întrerupe exporturile de vaccinuri către ţările cu rate de vaccinare mai ridicate decât cele ale UE, precum şi către ţările care refuză să împartă propriile rezerve de vaccinuri cu blocul comunitar - ambele criterii aplicându-se la acea vreme Regatului Unit.

În memoriile sale, intitulate „Unleashed”, Boris Johnson explică cum, după două luni „zadarnice” de negocieri cu UE pentru eliberarea dozelor, a cerut forţelor armate britanice să elaboreze un plan pentru a le extrage prin forţă. Potrivit lui Johnson, oficiali de rang înalt ai armatei s-au oferit să trimită soldaţi care să traverseze clandestin Canalul Mânecii pentru a confisca vaccinurile.

Planul a fost abandonat în cele din urmă deoarece invadarea unui aliat NATO ar fi fost „o nebunie”, explică Johnson în memoriile sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor