BOR, acuzată că a încercat să îngroape infracţiunile sexuale sistematice contra unor elevi de seminar teologic

Episcopul retras al Huşilor, Cornel Onilă, si fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru
Episcopul retras al Huşilor, Cornel Onilă, si fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru (Screenshot Youtube)

Jurnaliştii de la "Să fie lumină" acuză Biserica Ortodoxă Română (BOR) că a încercat să ascundă, apoi să îngroape definitiv, o cazuistică extinsă de infracţiuni sexuale comise în tandem de un episcop şi de un călugăr arhimandrit.

"Mai bine de un deceniu, omul Cornel Onilă, învestit de Biserica Ortodoxă Română cu rang episcopal, titulatură de Preasfinţit şi calitate de membru al Sfântului Sinod, a fost Dumnezeu în judeţul Vaslui, peste credincioşii ortodocşi din Episcopia Huşilor. Nimeni nu şi-a permis să ridice măcar privirea la faptele acestui mic Dumnezeu local, care le vorbea supuşilor despre smerenie şi izbăvire, apoi abuza elevi seminarişti în chiliile episcopale, în tandem cu un alt călugăr ridicat fulgerător în ierarhia clericală. Pe 21 decembrie 2020, a fost trimis în judecată dosarul penal în care au fost cercetate (în ultimul an) abuzurile sexuale comise de episcopul BOR (acum retras) Cornel Onilă şi de călugărul arhimandrit (acum caterisit) Sebastian Jitaru. Episcopia Huşilor şi Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi au primit formal, în dosar, statutul de părţi responsabile civilmente – ceea ce înseamnă că, în cazul unor condamnări definitive, instituţiile BOR vor răspunde în solidar pentru faptele inculpaţilor", scriu jurnaliştii.

Potrivit sursei citate, era de notorietate, pentru toate generaţiile seminarului de după 2006-2007, faptul că arhiereul Onilă şi monahul Jitaru ademeneau elevii adolescenţi în chiliile Catedralei episcopale din oraş.

"Era de notorietate pentru mulţi preoţi vasluieni (nu puţini dintre ei trecuţi chiar prin seminarul de la Huşi) că existau înregistrări video cu episcopul Onilă întreţinând relaţii sexuale cu un elev. Vestea ajunsese până la porţile Patriarhiei Române! Însă, cât timp înaltele ranguri bisericeşti îşi acopereau faptele infracţionale, inocenţii purtători de sutană de pe lângă ei – preocupaţi de-atâta trăire întru Hristos – nu vedeau, nu auzeau şi nu ştiau nimic. O investigaţie jurnalistică publicată în serial în 2019 şi 2020 a determinat deschiderea dosarului penal ajuns acum în instanţă. Când Să fie lumină (proiect de presă realizat în parteneriat de Dela0.ro şi Centrul de Investigaţii Media) a prezentat cazuistica sistematică de abuzuri sexuale de la Huşi, inclusiv inacţiunile şi nepăsările BOR, episcopia vasluiană a zis că nu comentează fapte de competenţa statului – pe care trebuie să le cerceteze procurorii. Acum, când procurorii trimit în instanţă un rechizitoriu care surprinde concursul Episcopiei Huşilor la producerea faptelor, eparhia se-nvârte pe călcâie şi susţine că-i fără de culpă. Iată ce înseamnă, în realitate, fără de culpă", scriu jurnaliştii.

Continuarea articolului aici.