Bolojan nu se fereşte de cuvinte: Urmează un an dificil. Dacă nu învăţăm lecţia după votul antisistem, va fi dezastru pentru România

Ilie Bolojan (Captură video)
Andrei Pricopie
11.12.2024

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a avertizat, la Digi24, că dacă actuală clasă politică nu înţelege mesajul votului antisistem masiv dat de români şi nu se apucă să schimbe fundamental modul în care face politică şi nu începe să dea drumul reformelor reale de care are nevoie ţara, lucrurile vor fi dezastruoase la următoarea rundă de alegeri.

În acelaşi timp, Bolojan a atras atenţia că urmează an dificili, care implică corecţii bugetare serioase şi reforme dure. Altfel riscăm să pierdem banii de la Uniunea Europeană, ceea ce ar fi un dezastru pentru ţară.

Jurnalist: Avem o situaţie, o criză de securitate. România a fost atacată hibrid de Rusia şi oamenii vor să înţeleagă ce se întâmplă. Cred că de aici porneşte totul, pentru că vom vorbi despre noul guvern, vom vorbi despre majoritate, vom vorbi despre noul parlament, despre calendar, când ar putea veni alegerile şi aşa mai departe. Toate sunt importante.

Dar am ajuns la toate aceste lucruri puse sub semnul întrebării pentru că, la alegerile prezidenţiale, România a fost atacată hibrid de Rusia. Ce trebuie să ştie cetăţenii, susţinătorii dumneavoastră, oamenii obişnuiţi care se uită la televizor cu gura căscată? Ce se întâmplă?

Ilie Bolojan: Cred că România n-a mai trecut printr-o altă situaţie de genul acesta şi, ca urmare, am avut această decizie a Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor, practic, şi suntem într-o situaţie în care am avut un vot puternic antisistem politic, iar pentru cei care gândesc că ceea ce s-a întâmplat în aceste zile sunt câteva lecţii pe care cred că le-aş putea prezenta foarte pe scurt.

Cred că politica nu va mai fi aşa cum a fost, aşa cum o ştiu cei care au făcut până acum politică. Partidele trebuie să înţeleagă că jocurile care au funcţionat până acum nu vor mai putea funcţiona, că jocul la orgolii mici nu va da rezultate şi că e nevoie de o recredibilizare a partidelor, ceea ce înseamnă lucru pentru ţară, ceea ce înseamnă responsabilitate, moderaţie şi promovare de profesionişti şi de oameni care au o carieră în spate. Asta e o chestiune foarte importantă.

A doua este că am avut într-adevăr o cumpănă a democraţiei româneşti şi cred că următoarele luni vor fi hotărâtoare pentru modul în care partidele responsabile vor înţelege lecţia pe care au primit-o. De acest comportament, de a arăta clar românilor predictibilitate, de a arăta că lucrăm pentru interesul ţării noastre, de a arăta că am înţeles că trebuie să facem o reformă a lumii politice, dublată de cea a statului, şi să lucrăm pentru a reduce inflaţia, pentru a dezvolta economia. Dacă vom semnaliza corect în lunile următoare aceste lucruri, că le-am înţeles, va fi bine.

Dacă nu, să nu ne aşteptăm că lucrurile se vor încheia pentru că întotdeauna o propagandă, indiferent de ce tip este, prinde rădăcini, are efecte atunci când există o stare de neîncredere atât în societate, cât şi în instituţiile statului. Şi trebuie să luptăm să întărim această încredere atât în lumea politică, cât şi în instituţiile statului, în mod evident, această stare de încredere urmând să aibă efecte favorabile inclusiv în societate.

Dar cât timp noi, cei din lumea politică, nu înţelegem aceste chestiuni, să nu ne aşteptăm că oamenii, doar pentru că se schimbă anumite discursuri sau anumite chestiuni, vor şi crede această chestiune.

Jurnalist: Vă faceţi griji pentru pacea socială?

Ilie Bolojan: Îmi fac griji pentru pacea socială, pentru că dacă nu avem stabilitate, dacă nu avem predictibilitate, România şi aşa este într-o situaţie dificilă din punct de vedere bugetar - avem, aşa cum ştiţi, un deficit de peste 8% anul acesta, am luat credite foarte mari în acest an şi orice guvern va veni va fi forţat ca şi anul viitor să ia credite cam la fel de mari.

Şi dacă nu se intervine pentru a stopa risipa şi nu se iau măsuri pentru ca angajamentele pe care România şi le-a asumat faţă de Uniunea Europeană pentru a primi banii europeni să le şi respectăm cât mai repede, dezechilibrele bugetare se pot transforma în crize, iar crizele înseamnă tulburări sociale, înseamnă probleme care pot veni şi, deci, din punctul ăsta de vedere, nu va fi un an uşor şi trebuie să le spunem oamenilor corect lucrurile.

Şi asta am spus şi înainte de campanie, şi în timpul campaniei, că a seta aşteptări care nu pot fi onorate nu face decât să creeze nemulţumiri suplimentare şi e mult mai corect să le spui oamenilor 'asta se poate face şi uite de ce doar atâta se poate face şi de ce trebuie să facem lucrurile într-un anume fel', decât să le creăm senzaţia că există o soluţie magică, că dacă ne votează pe noi totul va fi perfect.

Nu, vor fi nişte ani dificili, iar acest an pe care îl avem suprapune deci corecţii care trebuie făcute bugetar, suprapune măsuri pentru a accesa finanţările europene şi suprapune, practic, măsurile pe care lumea politică trebuie să le ia împotriva ei, dacă aş putea să spun aşa, pentru a arăta oamenilor că da, am înţeles acest vot, pentru că altfel partidele practic, dacă nu vom corecta lucrurile, nu vor mai prezenta încredere şi să nu ne mirăm că la următoarele alegeri, indiferent când vor fi - că vor fi prezidenţiale, că vor fi parlamentare anticipate sau nu -, votul de furie, votul antisistem va fi şi mai consolidat.

Jurnalist: E un atac asupra României, este un atac hibrid, toate instituţiile de forţă ale ţării ne-au spus lucrul acesta şi există în rândul societăţii, în rândul nostru al cetăţenilor obişnuiţi, senzaţia că securitatea e o problemă a unor instituţii care trebuie să-şi vadă de treaba lor şi să ne asigure nouă securitatea.

Acum, în aceste condiţii în care apar multe semne de întrebare, încă nu ne-am lămurit şi probabil va dura mult până ne vom lămuri, noi cetăţenii trebuie să facem ceva altfel decât am făcut până acum? Sau lăsăm instituţiile alea să facă ce ştiu ele mai bine şi să ne asigure nouă securitatea? E o criză de securitate.

Ilie Bolojan: Sigur că cetăţenii, în perioadele dintre alegeri, nu au alt instrument decât să se comporte civic responsabil, pe de-o parte, şi, în acelaşi timp, să pună presiune pe partidele politice să facă ceea ce ţine de ele, iar cei care avem onoarea să fim pe anumite poziţii de răspundere trebuie să onorăm această încredere pe care ne-au dat-o oamenii, făcând într-adevăr ceea ce este necesar pentru a elimina incertitudinile, pentru a forma cât mai repede posibil un guvern nou, un guvern stabil, cu o susţinere parlamentară robustă care să dea garanţie atât românilor, cât şi partenerilor noştri, că România este o ţară stabilă, este o ţară sigură, o ţară în care poţi să investeşti şi pe care te poţi baza şi, evident, să luăm măsuri pentru a face reforme, deci pentru a da soluţii la problemele românilor, nu pentru a ne bate pe nişte funcţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor