Bogdan Aurescu: "Ne aflăm într-un moment crucial"

Comunitatea euro-atlantică a ajuns la o răscruce, a declarat joi şeful diplomaţiei române, precizând că actualul context, deşi unul de criză, aduce şi oportunităţi de care ţara noastră trebuie să beneficieze.
Bogdan Aurescu, Bucharest Forum 2015
Bogdan Aurescu, Bucharest Forum 2015 (Epoch Times România)

"Ne aflăm într-un moment crucial, în care comunitatea euro-atlantică a ajuns la o răscruce", a declarat joi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, în cadrul unui discurs susţinut în deschiderea Bucharest Forum 2015, cu tema "Europa în faţa furtunii: Perspective pentru o nouă viziune de vecinătate".

În cadrul discursului său, ministrul afacerilor externe a realizat o evaluare sintetică a provocărilor cu care se confruntă, în actualul context geopolitic, Uniunea Europeană şi NATO şi a prezentat principiile după care trebuie să se ghideze, în viziunea României, soluţiile pentru rezolvarea problemelor actuale şi iniţiativele concrete ale diplomaţiei româneşti în acest sens.

"Acutizarea situaţiilor de criză din interiorul UE şi din vecinătate ne determină să rămânem concentraţi asupra intereselor noastre strategice comune.(…). Trebuie să conştientizăm rolul şi mizele noastre în vecinătate – atât la Est, cât şi la Sud. În ambele regiuni, tendinţele recente – care au condus la încălcarea dreptului internaţional şi a drepturilor fundamentale ale omului – nu numai că aduc cu sine un risc de destabilizare a acelor regiuni, ci recalibrează constant mediul de securitate, în sens larg, din jurul nostru. Există însă şi oportunităţi în urma cărora trebuie să beneficiem”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

"Ne aflăm într-un moment crucial, în care comunitatea euro-atlantică a ajuns la o răscruce. Valoarea adăugată a României în acest context se regăseşte tocmai în capacitatea sa de a fi un partener şi Aliat predictibil şi activ, într-o poziţie strategică, la Marea Neagră, la graniţa estică a NATO şi UE. (…). România are datoria şi responsabilitatea, nu numai pentru propria naţiune, dar şi pentru comunitatea de valori din care facem parte, să folosească această vocaţie de ţară de graniţă, dar şi punte, pentru a proiecta stabilitate, democraţie, prosperitate în regiune”, a mai evidenţiat ministrul de Externe.

În viziunea României, soluţiile pentru actualele crize se bazează pe întărirea relaţiei trans-atlantice, întărirea capabilităţilor NATO şi întărirea solidarităţii europene, a opinat Aurescu, făcând, de asemenea, referire la unele dintre iniţiativele diplomaţiei române, precum platformele informale de dialog pe teme de securitate în sens larg – Security Trusts, în cadrul revizuirii Politicii Europene de Vecinătate, propunerea unei strategii integrate a NATO cu două braţe, pentru Est şi Sud în sprijinul partenerilor Alianţei, determinarea unei reflecţii strategice a NATO asupra securităţii în regiunea Mării Negre; crearea Curţii Internaţionale împotriva Terorismului.

“Putem revigora modelul european şi viziunea noastră numai prin ambiţii şi aşteptări realiste. Numai aşa vom recâştiga încrederea cetăţenilor europeni şi vom păstra avantajul oferit de abordarea soft-power a UE. În cadrul UE avem nevoie de o discuţie serioasă şi aplicată privind potenţialul şi limitele unui hard-power european - în interesul securităţii noastre, în sens larg, şi ca răspuns la multitudinea de crize la nivel global. Noua Strategie Globală a UE de Politică Externă şi Securitate, care va fi adoptată anul viitor, este o bună oportunitate de a ne defini mai bine rolul în actualul context şi de a ne angaja la un efort continuu de adaptare”, a conchis şeful diplomaţiei române.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne