Bode, replică pentru Barna: Manifestanţii de la Foişor au venit să facă circ. Jandarmii au intervenit nesolicitaţi de nimeni

(Screenshot)

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că persoanele care au protestat în timpul evacuării Spitalului “Foişor” au venit “de la o spălătorie de peste drum” pentru a face “circ”. Şeful MAI a reacţionat la un comentariu făcut de vicepremierul Dan Barna cu privire la prezenţa jandarmilor la faţa locului, afirmând că aceştia au intervenit din proprie iniţiativă şi nesolicitaţi de nimeni, pentru a menţine ordinea publică.

“Acolo nu a tras de targă nici aparţinătorul, nu au tras de tărgi nici reprezentanţii mass media, nici medicii. Acolo, acel circ de care vorbiţi l-au provocat aşa-zişii protestatari. Spun 'aşa-zişii' protestatari pentru că ştiu de unde au venit, de la o spălătorie de peste drum, şi s-au trezit dintr-o dată că sunt nemulţumiţi de măsurile de protecţie sanitară. În regulă. Dreptul de a protesta liber este garantat, dar de aici până la a face acest circ este cale lungă. Era vorba despre oameni externaţi, oameni bolnavi care erau transferaţi la altă unitate spitalicească, ceea ce nu cred că le dădea dreptul celor care protestau să facă acel circ”, a precizat Bode.

De asemenea, şeful MAI a criticat ceea ce consideră că este o afirmaţie nedreaptă făcută public la adresa Jandarmeriei Române, subliniind că este incorect să faci trimitere la o instituţie fundamentală în arhitectura statului român.

“Responsabilitatea asigurării măsurilor de pază de la respectiva activitate revenea firmei de pază. În condiţiile în care ei se vedeau depăşiţi de situaţie, aveau obligaţia să solicite sprijin poliţiei şi jandarmilor. Din păcate, nimeni nu ne-a solicitat acest lucru şi, din proprie iniţiativă, unitatea de jandarmi a decis să participe şi să se implice în asigurarea ordinii şi liniştii publice în faţa spitalului Foişor, fără să îi fie solicitat acest lucru. În consecinţă, rolul jandarmeriei a fost acela de a asigura protecţia celor care erau în situaţia de a fi externaţi în faţa spitalului. Din proprie iniţiativă, subliniez, fără să fi fost solicitaţi”, a continuat ministrul de Interne.

Remarcile lui Lucian Bode vin în contextul în care vicepremierul Dan Barna a susţinut, în legătură cu evacuarea Spitalului Foişor, că este o “chestiune de onoare legată de cei care au permis ca jandarmii să stea să privească cum pacienţii erau înghesuiţi de alţi cetăţeni sau de media”.

Totodată, Barna a susţinut că jandarmii prezenţi la faţa locului ar fi trebui să delimiteze un perimetru, astfel încât transferul pacienţilor să se facă în bune condiţii.

“Nicăieri în lume nu se văd camere de filmat băgate în sufletul bolnavului pe targă”, a adăugat copreşedintele USR PLUS.

Reamintim că, vineri seara, a fost demarată procedura de evacuare a pacienţilor de la Spitalul de Ortopedie “Foişor” din Capitală cu scopul eliberării de paturi ATI pentru bolnavii Covid aflaţi în stare critică.

La Foişor erau internaţi 105 pacienţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Dintre aceştia, 13 au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzău, 1 cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi. Dintre ceilalţi 92 pacienţi, 25 erau programaţi pentru intervenţii chirurgicale, iar 67 erau pacienţi deja operaţi, care urmau să fie externaţi la domiciliu.

Procedura de evacuare în plină noapte nu s-a derulat fără incidente. Astfel, după difuzarea la televizor a primelor imagini cu pacienţi scoşi din spital în cărucioare sau pe tărgi, mai multe persoane cunoscute pentru faptul că instigă la nerespectarea măsurilor de prevenţie şi la proteste anti-guvernamentale s-au deplasat la Spitalul “Foişor” pentru a face scandal. În acelaşi timp, rudele pacienţilor evacuaţi şi-au exprimat dezamăgirea şi supărarea faţă de întreaga situaţie. Ulterior, la faţa locului au venit şi jandarmii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne