Biroul Naţional de Informaţii al SUA se joacă cu raportul privitor la uciderea lui Khashoggi

(Captură Foto)

Analiştii americani au observat că raportul CIA declasificat despre torturarea şi asasinare lui Jamal Khashoggi a fost publicat pentru prima dată pe site-ul web al Oficiului Directorului Informaţiilor Naţionale (ODNI) vineri după-amiază. Cu toate acestea, raportul a fost retras câteva minute mai târziu.

Când ODNI l-a republicat ulterior pe saitul său, trei nume identificate iniţial în raport ca fiind printre cei responsabili de asasinatul petrecut din octombrie 2018 au fost înlăturate.

După cum a remarcat CNN în continuare, raportul „a fost înlocuit cu o a doua versiune a documentului care omitea numele a trei cetăţeni saudiţi care figurau anterior pe lista celor presupus implicaţi în uciderea lui Khashoggi din 2018”.

Citiți și SUA cer Arabiei Saudite desfiinţarea unităţii speciale care asigură protecţia prinţului moştenitor al Arabiei Saudite

Luni, ODNI a recunoscut că numele lipseau, susţinând că iniţial erau acolo „din greşeală”. Un purtător de cuvânt al ODNI a afirmat: „Am pus un document revizuit pe site, deoarece cel original conţinea trei nume care nu ar fi trebuit adăugate”. Afirmaţia pare să contrazică remarcile făcute anterior, că cei ale căror nume au fost prezentate ar fost fi implicaţi în uciderea lui Khashoggi, informaţia fiind de "mare încredere".

Evoluţia nu a făcut altceva decât să crească furia publică generată de faptul că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, nu va suferi consecinţe din partea administraţiei Biden, în ciuda faptului că a fost identificat de serviciile de informaţii americane ca cel care a „aprobat” asasinatul.

CNN subliniază că „editarea efectuată de Oficiul Directorului de Informaţii Naţionale a trecut în mare parte neobservată pe măsură ce a devenit clar că administraţia Biden nu reuşeşte să-l pedepsească pe prinţ în vreun fel, în ciuda faptului că tocmai a declarat în termeni incerţi că MBS este responsabil".

Citiți și ONU descoperă “dovezi credibile” care îl asociază pe prinţul moştenitor saudit cu uciderea jurnalistului Khashoggi

Numele celor trei au fost şterse dintre cele ale celor 21 identificaţi că „au participat, au ordonat sau au fost cumva complici sau responsabili pentru moartea lui Jamal Khashoggi”, potrivit raportului de informaţii recent publicat.

Unul dintre nume este al unui oficial de rang foarte înalt al forţelor „antiteroriste” din regat:

„Cele trei nume sunt de interes, deoarece sunt ale unor persoane care nu au fost menţionate anterior în rapoartele despre uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul. Una dintre persoanele omise din a doua versiune a raportului este Abdulla Mohammed Alhoeriny, despre care se spune că este fratele unui şef de informaţii saudit.

Generalul Abdulaziz bin Mohammed al-Howraini este şeful Securităţii statului, un organism care supraveghează antiterorismul şi serviciile de informaţii interne.

Alhoeriny este descris în rapoartele mass-media saudite drept asistentul şefului securităţii statului pentru antiterorism.

Ceilalţi doi numiţi în prima versiune a raportului au fost Yasir Khalid Alsalem şi Ibrahim al-Salim. Nu este clar cine sunt aceşti bărbaţi".