Birchall intră în acţiune. Cere asociaţiilor de magistraţi un punct de vedere pe recomandările GRECO

Ana Birchall
Ana Birchall (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a solicitat asociaţiilor profesionale ale magistraţilor să îi transmită punctul lor de vedere în legătură cu recomandările din rapoartele GRECO. Solicitarea Anei Birchall vine în contextul în care premierul Dăncilă a evitat să pună în aplicare recomandările GRECO, susţinând ca înainte de asta trebuie să existe consens între magistraţi.

"Ieri am solicitat Secţiei pentru judecători (din CSM - n.red.), voi solicita şi astăzi (Secţiei pentru procurori a CSM - n.red.) şi am transmis solicitări către toate asociaţiile profesionale şi celor care au un cuvânt de spus în buna desfăşurare a justiţiei să ne dea un punct de vedere pe conţinutul rapoartelor GRECO", a declarat Birchall, citată de Ziare.com, la sediul CSM.

Reamintim că întrebată, vineri, despre raportul critic al GRECO, Dăncilă a susţinut că acesta trebuie analizat de către asociaţiile de magistraţi, între care ar trebui să existe un consens.

"Toate rapoartele, fie că vorbim de GRECO, fie că vorbim de raportul Comisiei de la Veneţia trebuiesc analizate cu foarte multă atenţie, iar răspunsurile trebuie date de asociaţiile de magistraţi, din partea magistraţilor. Anumite aspecte din raportul GRECO nu ţin efectiv de Ministerul Justiţiei, nu ţin de Guvernul României şi multe dintre ele chiar au provocat o dezbatere între asociaţiile de magistraţi. Cred că trebuie să se creeze un consens la nivelul asociaţilor magistraţilor şi să dăm pe urmă un răspuns", a declarat Viorica Dăncilă, cerând aproape imposibilul în condiţiile în care în spaţiul public circulă informaţia că unele asociaţii de magistraţi sunt în siajul puterii.

"Au fost opinii şi pro şi contra (ale magistraţilor -n.r.). Am văzut ce a spus UNJR. Eu cred că o decizie trebuie luată de magistraţi, nu cred că politicul trebuie să intervină, nu cred că trebuie să intervenim în actul de justiţie", a adăugat Dăncilă.