Birchall: În urma deciziei Curţii de Justiţie a UE, instanţele de judecată vor putea anula actele Secţiei Speciale

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a afirmat, marţi, că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) este una “istorică”, în urma căreia instanţele de judecată din România vor putea anula actele SIIJ.

„Regret că stric petrecerea unora dar adevărul este că Decizia CJUE de astăzi este cu adevărat o decizie istorică! Analiză scurtă: În realitate, prin răspunsul dat în ultimul paragraf cu privire la SUPREMAŢIA dreptului Uniunii Europene, Curtea acordă competenţă instanţelor naţionale de a verifica conformitatea deciziei de aplicare a MCV-ului şi în cadrul acestei verificări să înlăture deciziile CCR şi normele legale interne dacă intră în contradicţie cu Decizia MCV. Cu alte cuvinte, un judecător din România POATE înlătura deciziile CCR şi normele legale interne dacă nu sunt în conformitate cu decizia MCV, Curtea spunând negru pe alb că reglementarea naţională în discuţie nu poate avea ca efect nerespectarea obligaţiilor specifice care îi revin României în temeiul Deciziei 2006/928 în domeniul luptei împotriva corupţiei! Mai mult, în urma deciziei de astăzi instanţele de judecată pot anula actele SIIJ”, a scris Birchall, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru susţine că un alt efect al deciziei CJUE ar fi acela că “actele efectuate de domnul Netejoru de la Inspecţia Judiciară sunt NULE”.

„Regret că stric petrecerea şi celor certaţi cu legea care s-au bucurat că au beneficiat de decizia CCR privind eliminarea probelor obţinute de o anumită instituţie! Deşi nu este în decizia de astăzi mai mult ca sigur acest principiu se va regăsi mai mult ca sigur şi în cadrul celorlalte cauze care se află pe rolul CJUE probe SRI, completul de 5 judecători de la ÎCCJ etc. P.S. O menţiune importantă, hotărârea de azi este aplicabilă numai pentru ţările care mai au MCV! Share, să se ştie adevărul!”, a adăugat fostul oficial.

În încheierea postării sale, Ana Birchall a subliniat că paragraful “cheie” din decizia CJUE este cel privind Principiul supremaţiei dreptului Uniunii, pe care l-a redat pe platforma de socializare:

"Paragraful cheie din decizia CJUE: Principiul supremaţiei dreptului Uniunii

Într-o a cincea etapă, Curtea statuează că principiul supremaţiei dreptului Uniunii se opune unei reglementări naţionale de rang constituţional care privează o instanţă inferioară de dreptul de a lăsa neaplicată din oficiu o dispoziţie naţională care intră în domeniul de aplicare al Deciziei 2006/928 şi care este contrară dreptului Uniunii. Curtea aminteşte că, potrivit unei jurisprudenţe consacrate, efectele asociate principiului supremaţiei dreptului Uniunii se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispoziţiile interne aferente repartizării competenţelor judiciare, inclusiv de ordin constituţional, să poată împiedica acest lucru. Amintind de asemenea că instanţele naţionale sunt obligate, în măsura posibilului, să dea dreptului intern o interpretare conformă cu cerinţele dreptului Uniunii sau să lase neaplicată din oficiu orice dispoziţie contrară a legislaţiei naţionale care nu ar putea face obiectul unei astfel de interpretări conforme, Curtea constată că, în cazul unei încălcări dovedite a Tratatului UE sau a Deciziei 2006/928, principiul supremaţiei dreptului Uniunii impune instanţei de trimitere să lase neaplicate dispoziţiile în cauză, indiferent dacă acestea sunt de origine legislativă sau constituţională’", a mai scris Birchall.

Reamintim că, marţi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că decizia din decembrie 2006 a Comisiei Europene de stabilire a unui mecanism de cooperare şi de verificare (MCV) a progresului realizat de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei are caracter obligatoriu în toate elementele sale pentru România de la data aderării sale la Uniune şi o obligă să atingă obiectivele de referinţă, de asemenea obligatorii, care figurează în anexa la aceasta. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne