Birchall, după noua amânare a deciziei CCR în cazul Iordache: Întârzierea reformării Curţii este o sfidare a românilor

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a declarat, miercuri, după ce Curtea Constituţională a amânat din nou pronunţarea unei decizii privind legalitatea numirii lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ, că întârzierea reformării CCR este o sfidare la adresa românilor. În plus, Birchall a subliniat nevoia profesionalizării instituţiei.

“Oare de ce nu mă mir? Reformarea CCR este un obiectiv de prioritate zero. Până la revizuirea Constituţiei, Curtea Constituţională poate fi reformată prin modificarea legii de funcţionare a CCR (Legea nr. 47/1992). Orice amânare înseamnă o sfidare la adresa românilor cinstiţi! Eu nu critic instituţia ca atare, ci anumite comportamente ale unor membri din cadrul CCR, în frunte cu Dorneanu.

Şi da, se impune o profesionalizare a CCR-ului. Dacă vă uitaţi la anumite decizii, anumite opinii, dacă ai studiat dreptul, stai uneori şi te uiţi la deciziile lor şi te întrebi ce vor să spună. Cât despre Iordache, aşa cum am mai spus, indiferent de decizia CCR, şi mâine poate fi revocat de Parlament în baza principiului ‘Actus primus, Actus contrarius’ (Cine emite un act, poate să îl şi revoce). Daţi share oameni buni!”, a afirmat Birchall, pe pagina sa de Facebook.

Este a doua amânare în cazul Iordache. De fapt, CCR a amânat, miercuri, toate cauzele avute pe ordinea de zi ca urmare a absenţei judecătoarei Livia Stanciu.

Noul termen în privinţa acestui caz a fost stabilit pentru data de 18 noiembrie.

Reamintim că Florin Iordache, artizanul OUG 13, a fost votat, pe data de 20 octombrie, în Plenul reunit al Parlamentului, în funcţia de şef al Consiliului Legislativ. Iordache a primit 185 de voturi “pentru” şi 43 “împotrivă”, în vreme ce contracandidatul său, Augustin Zegrean, a primit 41 “pentru” şi 187 “împotrivă”. Votul la Consiliul Legislativ a fost secret.

Ulterior, deşi s-au acuzat reciproc de blat cu PSD-ul, PNL şi USR au atacat la CCR numirea lui Iordache, pe motiv că nu a întrunit numărul de voturi prevăzut de lege, pentru că fostul ministru al Justiţiei nu se bucură de o bună reputaţie şi, nu în ultimul rând, pentru că acesta este membru de partid.