Birchall, după ce Săvulescu scapă de închisoare în Italia: Sper să nu devină o practică a instanţelor de acolo!

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Fostul ministrul al Justiţiei Ana Birchall a declarat, marţi, după decizia Curţii de Apel Napoli de a-l scăpa de închisoare pe Dragoş Săvulescu, condamnat la 5 ani în dosarul retrocedărilor ilegale de pe litoral, că trebuie purtate discuţii atât la nivelul Consiliului European şi al Comisiei Europene, cât şi la nivel bilateral, astfel încât instanţele din Italia să nu transforme în practică ajutarea fugarilor.

“Se pare că începe o nouă modă şi practică! Pentru a o stopa, aşa cum am mai spus, se impune o discuţie şi la nivel bilateral cu omologul italian concomitent cu o acţiune serioasă la nivelul instituţiilor europene (Consiliu şi Comisie) privind eficienţa mandatului european de arestare. Anul trecut la JAI am ridicat aceste probleme! Sper să nu devină o practică a instanţelor din această zonă a Italiei unde sunt fugiţi şi Bica şi Dragomir etc.!

Sper ca măcar statul român să îşi recupereze prejudiciul că doar acum este în vigoare şi legea privind confiscarea extinsă a averilor ilicite! Rog share, să se ştie adevărul! Oare instanţa din Italia va ‘dispune’ executarea pedepsei în vila aceea de lux din care acest domn sfida statul român?”, a precizat Birchall pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce îl priveşte pe Săvulescu, fostul acţionar al clubului Dinamo a fost condamnat în 2019 la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Procurorii anticorupţie l-au acuzat că a făcut parte dintr-un grup infracţional organizat care ar fi reuşit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje şi faleze în Constanţa şi Mamaia.

Înainte ca magistraţii să anunţe decizia, Săvulescu a fugit în Italia şi a fost dat în urmărire internaţională.

În Italia, fugarul a avut de partea sa instanţa locală. Astfel, Curtea de Apel Napoli a refuzat să execute un mandat de arestare european emis pe numele său, a recunoscut sentinţa de 5 ani primită de acesta în România, a dispus executarea pedepsei în Italia dar, totodată, a decis suspendarea executării pedepsei.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că este foarte dezamăgit de decizia instanţei din Napoli.

“Nu-mi ascund dezamăgirea faţă de decizia instanţei. Poate aude ministrul italian al Justiţiei. Suntem extrem de dezamăgiţi de o astfel de dezlegare a cererii de extrădare a Curţii de Apel Bucureşti”, a precizat Predoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne