Bill Gates afirmă că Statele Unite şi Australia ar trebui să fie mai conciliante cu China comunistă

Bill Gates
Bill Gates (Lintao Zhang/Getty Images)

Miliardarul Bill Gates susţine că Statele Unite şi Australia ar trebui să adopte o abordare mai conciliantă în colaborarea cu China în probleme precum schimbările climatice. Magnatul chiar a lăudat creşterea economică a ţării comuniste asiatice.

"Văd ascensiunea Chinei ca pe o victorie uriaşă pentru lume... mentalitatea actuală a SUA faţă de China - şi care este reciprocă - este un fel de mentalitate perdantă", a susţinut el, într-o declaraţie făcută recent la Institutul Lowy din Sydney, Australia.

"Acest lucru ar putea fi foarte negativ şi s-ar putea realiza de la sine", a spus Gates, menţionând că ar putea avea un impact asupra cercetării medicale şi progreselor cu privire la schimbările climatice.

"Suntem cu toţii implicaţi în această situaţie. Suntem oameni. Inovăm împreună şi trebuie să schimbăm împreună economia industrială modernă într-un mod destul de dramatic", a spus fondatorul Microsoft, în comentarii obţinute de AAP.

În timp ce Gates îşi menţine speranţele în ceea ce priveşte rolul Chinei de a împinge înainte omenirea, Partidul Comunist Chinez continuă să se confrunte cu controlul privind raportarea şi transparenţa sa în ceea ce priveşte numărul de infectări şi de decese legate de COVID-19, statul chinez susţinând că numărul de decese în urma celui mai recent focar a fost de peste 60.000.

Această cifră l-a determinat chiar şi pe cel mai zelos propagandist al statului, Hu Xijin, să pună la îndoială datele.

"Numărul real al deceselor cauzate de COVID-19 în China de la începutul lunii decembrie este cu siguranţă mai mare de 60.000, deoarece datele oficiale au numărat doar decesele din spitale", a scris acesta pe Twitter.

Peter Zhang, cercetător în domeniul economiei politice a Asiei, a indicat alte cifre care sugerează o imagine mult diferită.

"Un raport al companiei de analiză Airfinity, cu sediul în Marea Britanie, a estimat un număr de 3,7 milioane de infecţii COVID-19 şi 25.000 de decese COVID-19 într-o singură zi, pe 13 ianuarie, ceea ce a dus numărul total de decese la 584.000 de la 7 decembrie 2022", a scris el pentru The Epoch Times.

"Aceste date, se tem experţii, sunt doar vârful icebergului. Unii au estimat că numărul de decese ar putea ajunge la 200 de milioane până la 400 de milioane de persoane, având în vedere rata de infectare în creştere".

Mai multă colaborare între OMS şi guverne

Între timp, Gates a lăudat autorităţile australiene pentru că au menţinut ratele de infecţie la un nivel scăzut.

"Unele dintre lucrurile care ies în evidenţă sunt faptul că Australia şi alte aproximativ şapte ţări au diagnosticat populaţia pe scară largă încă de la început şi au avut politici de carantină... ceea ce a însemnat că aţi menţinut nivelul scăzut de infectare în acel prim an, când nu existau vaccinuri", a declarat el.

De asemenea, el a făcut apel la o colaborare mai strânsă între guverne şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a face faţă viitoarelor pandemii.