Biden va vorbi cu Zelenski după convorbirea online cu Putin

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Joe Biden urmează să vorbească în acest weekend cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce a avertizat Rusia să nu invadeze Ucraina.

Biden „va reafirma sprijinul SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, va discuta despre acumularea de forţe militare ale Rusiei la graniţele Ucrainei şi va revizui pregătirile pentru viitoarele angajamente diplomatice pentru a ajuta la detensionarea situaţiei din regiune”, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a afirmat într-o declaraţie că aşteaptă cu nerăbdare să discute cu Biden „pentru a coordona paşii de dragul păcii în Ucraina şi al securităţii în Europa”.

Biden a vorbit ultima dată cu Zelenski luna trecută, când a promis că nu vor fi luate decizii sau discuţii „despre Ucraina, fără Ucraina”.

Preşedintele american a discutat, aproape o oră, cu preşedintele rus Vladimir Putin săptămâna aceasta.

Potrivit Casei Albe, Biden a încercat să reducă tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, care a fost cândva parte a Uniunii Sovietice.

„I-am spus clar preşedintelui Putin că, dacă va mai face mişcări şi va invada Ucraina, vom avea sancţiuni severe. Ne vom spori prezenţa în Europa alături de aliaţii noştri NATO şi va trebui să plătească un preţ mare pentru asta”, a declarat Biden reporterilor, vineri, la Wilmington, Delaware.

„A expus unele dintre preocupările lui cu privire la NATO, Statele Unite şi Europa şi le-am expus şi noi pe ale noastre. Şi am spus că vom începe să negociem unele dintre aceste probleme. Dar am spus clar că ar putea funcţiona doar dacă, de fapt, va detensiona - nu escalada - situaţia de acolo”, a adăugat Biden.

Rusia a comasat trupe la graniţa cu Ucraina în ultimele săptămâni, estimările vorbind de peste 90.000 de militari de-a lungul graniţei şi în Crimeea anexată de Rusia.

Rusia a declarat, de asemenea, în repetate rânduri, că Ucraina nu trebuie să se alăture NATO.

Statele Unite şi aliaţii săi, totuşi, au refuzat să ofere Rusiei orice garanţie că nu vor extinde NATO în est, invocând principiul NATO conform căruia aderarea este deschisă oricărei ţări eligibile.

Biden era vicepreşedinte atunci când Rusia a invadat Crimeea. Administraţia Obama nu a întreprins acţiuni militare, ci a impus sancţiuni punctuale conducerii Rusiei ca urmare.

Oficialii americani urmează să se întâlnească în persoană cu omologii ruşi la Geneva, la sfârşitul acestei luni, pentru a analiza punctele de conflict în negocierile în curs. Discuţiile „vor fi supravegheate personal de cei doi preşedinţi”, a declarat vineri reporterilor Yuri Ushakov, consilier al lui Putin.

„Biden a menţionat că, dacă tensiunea de-a lungul graniţelor Ucrainei continuă să crească, ţările occidentale vor impune sancţiuni pe scară largă în sfera economică, financiară şi militară”, a afirmat Ushakov.

„Dar preşedintele nostru a răspuns imediat că, dacă Occidentul decide în aceasta sau în alte circumstanţe să impună sancţiunile fără precedent menţionate, evoluţia ar putea genera o ruptură completă a legăturilor dintre ţările noastre şi ar putea cauza cele mai grave daune relaţiilor dintre Rusia şi Occident”, a mai adăugat Ushakov.