Biden, o nouă gafă: Confundă Elveţia cu Suedia, în privinţa extinderii NATO. Dă vina pe emoţiile momentului

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Preşedintele Biden a declarat, joi, că l-a sunat pe liderul Elveţiei pentru a discuta despre renunţarea la două secole de neutralitate pentru a se alătura NATO - înainte de a se corecta rapid pentru a spune că se referea de fapt la Suedia, dând vina pe emoţiile cauzate de scenariul extinderii alianţei militare vestice.

“Am invitat doi noi membri să adere la NATO. A fost un act istoric. Finlanda şi Suedia. Unii dintre jurnaliştii americani îşi vor aminti când am primit un telefon de la liderul Finlandei, care m-a rugat să vină să mă vadă, apoi a venit a doua zi şi mi-a spus: ‘Veţi sprijini aderarea mea - aderarea ţării mele la NATO?’. Am primit telefonul. El a sugerat să îl sunăm pe liderul Elveţiei”, a susţinut Biden, citat New York Post, într-o conferinţă de presă.

Totuşi, Biden şi-a îndreptat imediat greşeala, adăugând: “Elveţia, Doamne, devin foarte neliniştit aici în legătură cu extinderea NATO - a Suediei”.

Biden a făcut remarcile la sfârşitul unui summit NATO, desfăşurat în Madrid, la care Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să se alăture alianţei ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, care durează de mai bine de patru luni.

Suedia a fost neutră în diferitele angajamente militare din Europa de la războaiele napoleoniene de la începutul anilor 1800, în timpul cărora a pierdut controlul asupra Finlandei în favoarea Rusiei.

Finlanda a fost neutră din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a pierdut o mare parte din teritoriu în favoarea Uniunii Sovietice.

Prin adăugarea Finlandei şi Suediei, numărul naţiunilor din NATO ajunge la 32, după ce Turcia a renunţat la obiecţiile sale faţă de aderarea celor două ţări nordice la bloc.

Biden, care împlineşte anul acesta 80 de ani, a mai încurcat numele unor ţări. Luna trecută, el a spus din greşeală “Coreea de Nord” când a vrut să spună “Coreea de Sud”, în timp ce a enumerat susţinătorii sancţiunilor americane împotriva Rusiei.

Anul trecut, Biden a confundat Libia şi Siria atunci când a vorbit despre potenţialele domenii de cooperare cu Rusia.

De asemenea, în martie, într-un mesaj pentru sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei ruse, transmis în timpul discursului său privind starea Uniunii, Biden i-a confundat pe ucraineni cu iranienii:

“Putin poate încercui Kievul cu tancuri, dar nu va câştiga niciodată inimile şi sufletele poporului iranian”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe