Biden discută despre achiziţionarea de avioane F-16, drepturi civile cu preşedintele Turciei

Joe Biden
Joe Biden (Mario Tama / Getty Images)

Joe Biden i-a spus preşedintelui turc Tayyip Erdogan că cererea sa de achiziţionare a unor avioane de luptă F-16 trebuie să treacă printr-un proces de aprobare în Statele Unite, iar Erdogan a punctat că omologul său american priveşte „pozitiv” vânzarea avioanelor, transmte agenţia Reuters.

Turcia, care iniţial a făcut parte din grupul de ţări care construiau avioanele F-35 de ultimă generaţie, a fost exclusă pentru că a achiziţionat baterii de rachete ruseşti S-400.

Legăturile dintre Ankara şi Washington au început să fie tensionate de mai multe evoluţii - de la diferenţele de politică din Siria până la achiziţionarea de către Turcia a sistemelor ruseşti de rachete S-400, drepturile omului şi alinieri ale Turciei lui Erdogan cu axa de putere Iran-Rusia din Orientul Mijlociu.

Săptămâna trecută, Erdogan a încercat să seteze tonul discuţiilor la G20 declarând că va expulza mai mulţi diplomaţi occidentali care au cerut eliberarea filantropului întemniţat Osman Kavala.

Biden a ridicat şi problema drepturilor omului, a declarat reporterilor un înalt oficial al administraţiei americane.

„(...) Biden a reafirmat parteneriatul nostru în domeniul Apărării şi importanţa Turciei ca aliat al NATO, dar a subliniat preocupările SUA cu privire la posesia, de către Turcia, a sistemului rusesc de rachete S-400”, a declarat Casa Albă într-un comunicat după întâlnire.

Preşedinţia turcă a declarat că cei doi lideri au convenit să pună la punct un mecanism comun pentru întărirea legăturilor, în timp ce un înalt oficial turc a afirmat că discuţiile au fost purtate într-o „atmosferă foarte pozitivă”.

Adresându-se reporterilor la Roma, Erdogan a spus că i-a reiterat lui Biden opoziţia Turciei faţă de sprijinul acordat de americani poporului kurd - în special kurzilor sirieni. Kurzii au fost un aliat al SUA în lupta împotriva Statului Islamic în nord-estul Siriei, înainte ca fostul secretar de stat John Kerry să-i abandoneze în faţa ofensivei Turciei şi Siriei sprijinite de Moscova.

„Fără îndoială, i-am transmis lui (Biden) tristeţea noastră pentru sprijinul pe care aceste organizaţii teroriste din Siria... îl primesc din partea Statelor Unite”, a afirmat Erdogan. „De asemenea, i-am spus că aceste probleme ar putea afecta solidaritatea noastră”.

Ankara comandase anterior mai mult de 100 de avioane F-35, dar Washingtonul a scos Turcia din program după ce Ankara a cumpărat baterii ruseşti S-400. Turcia a calificat decizia drept nedreaptă şi a cerut rambursarea a 1,4 miliarde de dolari, reprezentând contribuţia sa în cadrul consorţiului.

Erdogan a susţinut că plata ar trebui folosită pentru a finanţa o parte din cererile Turciei de a cumpăra 40 de avioane F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare.

Erdogan a spus că i-a cerut lui Biden sprijin pentru a-i determina pe parlamentarii americani să susţină vânzarea. „Deşi am văzut abordarea pozitivă a domnului Biden în această chestiune, un alt aspect al problemei este Camera Reprezentanţilor şi Senatul”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe