Belarus: Poliţia opreşte un protest al opoziţiei. Cel puţin 12 activişti arestaţi

Poliţia încearcă să dispereze activişti ai opoziţiei în Minsk,  Belarus, 25 martie 2018.
Poliţia încearcă să dispereze activişti ai opoziţiei în Minsk, Belarus, 25 martie 2018. (Getty Images)

Poliţia din capitala belarusă Minsk a împiedicat sute de activişti ai opoziţiei să desfăşoare un protest şi a arestat cel puţin 12 persoane, potrivit RFE/RL.

Protestul anti-guvernamental de luni a fost planificat pentru a marca cea de-a 101-a aniversare a zilei în care politicienii belaruşi au proclamat în 1918 independenţa ţării de Rusia.

Republica Populară Belarus a durat până în 1919, când a fost capturată de Rusia sovietică.

Luni, forţele de poliţie au blocat principala piaţă din Minsk, unde ar fi trebuit să aibă loc protestul neaprobat de autorităţile oraşului.

Cel puţin 12 manifestanţi au fost arestaţi, potrivit Viasna, un grup pentru drepturile omului cu sediul în Minsk.

Mulţi manifestanţi au purtat steagul în culorile roşu şi alb al republicii din 1918, care a fost de asemenea folosit de Belarus în perioada 1991-1995. Steagul a devenit un simbol al opoziţiei şi este interzis de guvern.

Majoritatea activiştilor au fost eliberaţi, dar cel puţin unul a rămas în custodia poliţiei.

Printre persoanele arestate s-au aflat şi politicienii din opoziţie Vital Rimasheuski şi Nikolai Kozlov, muzicienii Lavon Volski, Dmitri Voitiuşkevici, Pavel Arakelian şi Igor Varaşkevici, potrivit grupului Viasna.

Câteva mii de persoane au marcat aniversarea în 23 martie în oraşul Grodno. La acel eveniment aprobat de autorităţile locale, manifestanţii s-au adunat într-un parc al oraşului, cântând cântece patriotice şi fluturând steaguri ale Republicii Populare Belarus.

Activiştii au folosit reţelele sociale pentru a organiza evenimentul, după ce autorităţile din Minsk au refuzat să le aprobe acţiunea.

Cunoscută ca Ziua Libertăţii, aniversarea este în mod tradiţional o zi în care opozanţii guvernului autoritar al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko organizează proteste.

Opoziţia belarusă îl acuză pe Lukaşenko, care se află în funcţie din 1994, că încearcă să şteargă identitatea ţării şi să “rusifice” fosta republică sovietică.

În timpul celor două decenii de guvernare, Lukaşenko a strivit în mod sistematic partidele din opoziţie, mass media independentă şi grupurile societăţii civile, iar protestele politice ale opoziţiei au fost întâmpinate cu violenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe