Beijingul pretinde că balonul de supraveghere care survolează SUA ar fi un dirijabil civil ce a deviat de la curs

Captură video a balonului deasupra localicăţii Billings, statul Montana, 1 februarie 2023.
Captură video a balonului deasupra localicăţii Billings, statul Montana, 1 februarie 2023. (Chase Doak)

Beijingul şi-a cerut scuze pentru balonul de supraveghere chinezesc care a fost depistat în SUA, suspectat că ar fi zburat deasupra unor situri sensibile în ultimele zile, susţinând că a fost vorba de un balon meteorologic care a ieşit de pe cursul planificat.

Totuşi, potrivit The Guardian, mai mulţi oficiali americani au precizat că nu cred în această explicaţie.

Întrebat în legătură cu balonul, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat vineri:

"Partea chineză regretă intrarea neintenţionată a dirijabilului în spaţiul aerian al SUA... Este un dirijabil civil folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice... Dirijabilul a deviat mult de la cursul planificat."

De asemenea, o declaraţie ulterioară a Ministerului chinez de Externe a susţinut că unii politicieni şi mass-media din SUA au profitat de incident pentru a "discredita" China.

Conform unor oficiali din domeniul apărării, balonul a fost văzut cel mai recent deasupra statului vestic Montana.

Liderii militari americani au decis să nu doboare deocamdată balonul, existând preocupări cu privire la pericolul căderii resturilor.

La rândul său, Canada a declarat vineri că monitorizează "un potenţial al doilea incident" în care este implicat un balon de supraveghere, dar nu a precizat ce ţară ar putea fi în spatele acestuia.

În declaraţie, aceasta a precizat că lucrează îndeaproape cu SUA pentru a "proteja informaţiile sensibile ale Canadei de ameninţările serviciilor secrete străine".

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska şi a Canadei înainte de a apărea miercuri deasupra oraşului Billings din Montana, au declarat oficialii.

Tot vineri, Pentagonul a anunţat că un al doilea balon spion chinezesc ar fi zburat deasupra Americii Latine.

"Vedem rapoarte despre un balon care tranzitează America Latină", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder. "Evaluăm acum că este vorba de un alt balon de supraveghere chinezesc".

Pentagonul nu a precizat poziţia exactă a balonului, dar un oficial american a declarat pentru CNN că acesta nu pare să se îndrepte în prezent spre SUA.

Incidentul cu balonul a dus la amânarea unei vizite pe care secretarul de stat american, Antony Blinken, trebuia să o efectueze în China.

Blinken a precizat, vineri, în Coreea de Sud, că a vorbit cu Wang Yi, cel mai înalt diplomat al Chinei, şi "a precizat că prezenţa acestui balon de supraveghere în spaţiul aerian al SUA este o încălcare clară a suveranităţii SUA şi a dreptului internaţional".

Cu toate acestea, Blinken a mai afirmat că i-a spus lui Wang că "Statele Unite rămân implicate în angajamentul diplomatic cu China şi că intenţionez să vizitez Beijingul atunci când condiţiile vor permite".

"Primul pas este scoaterea activului de supraveghere din spaţiul nostru aerian. Pe asta ne concentrăm", a declarat el reporterilor.

Canalele de comunicare au rămas deschise între cele două ţări, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, subliniind că deplasarea a fost doar amânată şi nu anulată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe