Baza aeriană americană în Irak, ţinta unui atac cu zece rachete

Baza militară Ain al-Asad din provincia irakiană Anbar, 13 ianuarie 2020
Baza militară Ain al-Asad din provincia irakiană Anbar, 13 ianuarie 2020 (Ayman Henna / AFP / Getty Images)

În Irak a avut loc o altă evoluţie majoră a tensiunilor după ce Pentagonul a confirmat că cel puţin zece rachete au fost trase către baza aeriană Ain al-Asad din provincia Anbar din Irak, miercuri dimineaţă.

Au existat rapoarte iniţiale care specificau că nu au fost înregistrate victime, iar armata irakiană a raportat şi ea „că nu există pierderi semnificative”.

Într-o declaraţie a Coaliţiei SUA, conform evaluării sale iniţiale, „10 rachete IDF au vizat o bază militară irakiană, baza aeriană Al Asad, care găzduia trupe ale coaliţiei, la 3 martie 2021 la aproximativ 7:20 a.m. (ora locală)”.

Cu toate acestea, după câteva ore, AFP a raportat un deces legat de incident: „un contractor civil al coaliţiei conduse de SUA în Irak a murit din cauza unui atac de cord în timpul agresiunii cu rachete asupra bazei aeriene Ain al-Assad, conform surselor de securitate occidentale".

Este primul astfel de incident cu foc de rachete trase asupra instalaţiilor şi activelor americane din regiune, de la lovitura majoră a SUA asupra estului Siriei din 25 februarie. Joe Biden a autorizat atacul, care ar fi putut ucide mai mulţi membri ai „miliţiilor iraniene” care operau în ţară, ca răspuns la un atac anterior cu rachete asupra bazei aeriene Erbil, care a avut loc luna trecută.

Două avioane de luptă americane F-15 au aruncat şapte bombe ghidate cu laser joia trecută, asupra unor construcţii despre care Pentagonul a afirmat că ar fi fost un centru logistic al miliţiilor susţinute de iranieni lângă graniţa Siriei cu Irakul. Pentagonul a acuzat miliţiile de atacurile recente cu rachete asupra activelor americane.

Citiți și Iranul anunţă că va bloca inspecţii la reactoarele sale nucleare începând din 21 februarie

În plus, după cum subliniază AFP, acest nou atac cu rachete asupra bazelor americane din Irak este al patrulea în mai puţin de trei săptămâni.

"Surse de securitate occidentale au declarat pentru AFP că rachetele sunt modele Arash fabricate în Iran, de artilerie, de 122 mm, mai grele decât cele observate în atacuri similare", adaugă raportul.

Baza Ain al-Asad a fost ţinta atacului major cu rachete balistice iraniene efectuat asupra trupelor coaliţiei în timpul represaliilor din ianuarie 2020 pentru uciderea de către drone americane a generalului iranian Qassem Soleimani.

Atacul vine cu doar două zile înaintea vizitei Papei Francisc programate în Irak, marcând prima călătorie a Papei în Irak - considerat un „coşmar din punct de vedere al securităţii” pentru oficialii irakieni.