Băsescu pune gând rău celebrei Academii de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. Vrea s-o desfiinţeze

Fostul şef al statului Traian Băsescu a iniţiat un proiect de lege vizând celebra Academie înfiinţată de Gabriel Oprea prin care cere desfiinţarea ei ca instituţie bugetară.
Loredana Diacu
21.09.2017

alte articole

Traian Băsescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.09.2017

Liderul PMP Traian Băsescu a depus, la Senat, o lege pentru desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), instituţie care, în ultima vreme, şi-a creat reputaţia de "fabrică de doctorate plagiate". Băsescu cere desfiinţarea ASSN ca instituţie bugetară, arătând că aceasta s-a remarcat prin abuzurile privind acordarea diplomelor de doctorat, plagiat şi cheltuirea netransparentă a banului public.

Propunerea legislativă depusă de preşedintele PMP are un articol unic, potrivit căruia „Legea nr. 56 din 22 martie 2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (...) se abrogă”. Proiectul lui Traian Băsescu a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere publică, relatează Mediafax.

În expunerea de motive, senatorul PMP susţine că atât timp cât a funcţionat ASSN, „s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN şi ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiat”, la aceste probleme adăugându-se şi cele legate de netransparenţa cheltuirii banului public.

Fostul şef al statului mai remarcă faptul că ASSN nu comunică bilanţul contabil şi bugetul de venituri şi cheltuieli, deşi acestea sunt informaţii de interes public, nu se cunosc fondurile de care dispune instituţia, ştiindu-se doar că Ministerul Educaţiei finanţează parţial ASSN, iar în anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro.

De asemenea, Băsescu mai acuză că nu există „până la ora actuală niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfăşurată în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, făcută de academicienii ASSN”, spune Băsescu. „Toate acestea aruncă cel puţin o umbră de neîncredere asupra prestigiului de care susţin că se bucură la nivelul societăţii sau al ariilor profesionale de provenienţă membrii AS SN3”.

Nu în ultimul rând, Băsescu susţine că legea privind înfiinţarea şi funcţionarea ASSN conţine şi elemente de neconstituţionalitate. Astfel, iniţial, legea de înfiinţare se referea la Academia de Ştiinţe Militare. Ulterior, legea de modificare a venit cu propunerea ca academia respectivă să se numească Academia de Securitate Naţională, iar Academia însăşi a devenit ordonatorul principal de credite.

"În această situaţie, Academia a intrat sub incidenţa art. 119 din Constituţie care stipulează: «Consiliul Suprem de Apărare a Tării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii»", arată Băsescu.

Fostul preşedinte mai aminteşte că, potrivit Constituţiei, tot ceea ce ţine de organizarea Guvernului şi a CSAT-ului, reprezintă lege organică, şi Senatul este Cameră decizională, iar proiectul de lege a trecut prin Parlament cu susţinerea majorităţii senatorilor şi deputaţilor, ca lege ordinară, Camera Deputaţilor fiind forul decizional. În consecinţă, ''legea este uşor atacabilă la CCR pe motiv de neconstituţionalitate''.

Reamintim că din celebra academie înfiinţată de Oprea făceau parte fostul ministru al Educaţiei Adrian Curaj, fostul şef al SRI George Maior, binecunoscutul Dan Mihalache, fostul premier Vasile Dîncu etc.

Instituţia a fost înfiinţată prin Legea nr. 56 din 22 martie 2012, iniţiată de parlamentarii Marian Săniuţă, Eugen Bădălan, Ion Mocioalcă, Adrian George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru-Claudian Frunzulică, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea şi Teodor Meleşcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor