Băsescu: "În minutul următor şi Moscova şi-ar primi lovitura nucleară"
Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat, într-un interviu pentru Ioana Constantin la postul B1 TV, că Vladimir Putin este conştient că o lovitură nucleară a Rusiei împotriva unui stat NATO antrenează un răspuns imediat şi prompt, fără menajamente sau negocieri.
Jurnalistă: Domnule preşedinte, dacă aţi lua-o de la capăt şi aţi intra mâine în mandat, care-i prioritatea ţării astăzi? Ce e de făcut neapărat urgent?
Traian Băsescu: Securitatea. Securitatea este problema zero şi ea nu poate fi rezolvată prin întruniri şi îmbârligări politice vinovate, ci poate fi rezolvată valorificându-ne calitatea de membri NATO şi membri UE. Eu vă pot spune ce am făcut eu. Dacă vă aduceţi aminte, am candidat cu sloganul de politică externă: axa Bucureşti, Londra, Washington. Londra era în Uniunea Europeană, ne-a fost foarte uşor să ne armonizăm cu britanicii.
Cu americanii a trebuit făcută o construcţie, pentru că cine crede că era acea construcţie actuală, că am găsit-o făcută în 2004, e cel puţin naiv. A trebuit făcută o construcţie de încredere şi de a demonstra că şi americanii au nevoie de noi, nu numai noi avem nevoie de ei. Mai ales după ce şi-au retras interesul pentru Asia Centrală şi le trebuiau nişte ţări care să substituie contactele şi interesul general pentru Asia Centrală, mai ales în probleme de energie. Deci, au avut nevoie de noi. Am ştiut să ne aşezăm acolo unde era, am ştiut să promovăm conducta BRUA, care iniţial s-a numit Nabucco. Până la urmă s-a numit BRUA, pentru că s-a dat ca prioritar TAP (Trans Adriatic Pipeline), dar s-a făcut şi Nabucco şi vine energie din Azerbaijan către România şi către statele Uniunii Europene.
S-a făcut interconectorul cu Chişinău, deci am avut ce pune pe masă, am ştiut să spunem: noi putem rezolva lucrurile astea, dar avem nevoie de mai multă securitate. Scutul de la Deveselu n-a fost în faza iniţială investiţie pentru NATO, a fost româno-americană. Baza de la Kogălniceanu nu este bază NATO, acolo sunt 5.000 de militari americani în baza acordului bilateral România-Statele Unite. Baza de la Turda, baza aeriană de la Turda nu este bază NATO, este bază româno-americană sau baza de la Kogălniceanu, baza de aviaţie, nu numai baza puşcaşilor marini. Deci toate lucrurile astea sunt într-o construcţie bilaterală.
Marea problemă este să ai grijă ca partenerul tău să aibă nevoie de tine. Pentru că în momentul în care nu are nevoie de tine, n-are de ce să investească în tine sau pentru tine.
Jurnalistă: Cum vedeţi acum tot ce se întâmplă în jurul nostru? Pentru că americanii, administraţia Biden a permis Ucrainei să folosească pentru prima dată acele rachete, le-au folosit. Astăzi a fost lansată o rachetă intercontinentală rusească pentru prima dată în acest război. Nordicii, scandinavii îşi pregătesc populaţia pentru o situaţie mai complicată, fie că e război, fie că sunt atacuri cibernetice. Cum vedeţi ce urmează? Adică ne îngrijorează sau nu?
Traian Băsescu: Din punct de vedere al securităţii, îngrijoraţi trebuie să fim tot timpul. Deci nu ai dreptul să fii relaxat când e vorba de securitate în această regiune. Deci îngrijorări trebuie să avem, nu spaime, pentru că eu nu cred în lovituri nucleare.
Orice lovitură nucleară va primi replică, deci vorbim de lovituri nucleare utilizând ca vector rachete intercontinentale, deci lovind Statele Unite sau Canada sau ştiu eu ce stat membru NATO. Nu cred în astfel de scenarii, pentru că în minutul următor şi Moscova şi-ar primi lovitura nucleară. Deci un război nuclear este un război pe care nu îl câştigă nimeni.
De asta nu cred nici în inconştienţa lui Putin. Şi el e conştient că o lovitură nucleară împotriva unui stat NATO antrenează un răspuns imediat şi prompt, şi fără menajamente sau fără negocieri.