Băsescu, după decizia CCR privind revizuirea Constituţiei: "Cu sau fără voia lui, preşedintele Iohannis i-a păcălit pe români"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la B1 TV, că preşedintele Iohannis, „cu sau fără voia lui”, i-a păcălit pe români, cerându-le să voteze la referendum o propunere care avea elemente de neconstituţionalitate.

”Eu, în timpul dezbaterilor, am atenţionat că ambele întrebări [de la referendum – n.r.] au elemente de neconstituţionalitate. Nu poţi să introduci pentru o categorie interdicţie de graţiere şi amnistie – deci pentru cei condamnaţi pentru corupţie - , iar pentru violatori, pentru pedofili să spui ‘ei pot fi graţiaţi’, căci asta este rezultatul. Deci cred că Curtea Constituţională a luat o decizie care nu putea fi alta. Sunt alte mijloace împotriva corupţiei, nu încălcarea Constituţiei. Nu poţi combate fărădelegea cu încălcarea legii. Asta este interzis”, a declarat fostul şef de stat.

Băsescu a mai opinat că la referendum „românii au venit într-o capcană: din dorinţa de a da frâu liber luptei împotriva corupţiei, dorinţa legitimă la popor, oamenii au venit şi au votat”.

Întrebat de realizatorul emisiunii dacă preşedintele Iohannis i-ar fi păcălit pe români cu exerciţiul electoral propus, Traian Băsescu a răspuns:

„Cu sau fără voia lui, da. Şi-a pus în faţă guriştii de serviciu de tip Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan şi în numele Europei pe care ei, guriştii ăştia au pretenţia că o respectă, preşedintele a mers în siajul acestei propagande”.

Totodată, fostul preşedinte a adăugat că de vină nu sunt membrii aparatului tehnic al preşedinţiei, căci aceştia nu ar fi fost capabili sa îl consilieze prost pe Iohannis în privinţa întrebărilor de la referendum. Băsescu pune responsabilitatea pentru acest lucru pe seama „guriştilor de teapa lui Orban şi a lui Petru Rareş”.

„Eu ştiu aparatul tehnic, pentru că nu l-a schimbat Iohannis. Aparatul tehnic nu putea să-i livreze asemenea gogoşi. Aparatul tehnic al preşedinţiei nu putea să-i livreze asemenea gogoşi preşedintelui. E acelaşi aparat cu care am lucrat şi eu. Doar vârful a fost schimbat dar oamenii din departamentul constituţional sunt aceiaşi. Politic, consecinţele sunt că preşedintele trebuie să îndepărteze de pe lângă el gurişti de teapa lui Orban, Rareş Bogdan, cine o mai fi printre marii susţinători ai oricărei prostii numai favorabilă preşedintelui să fie. Oamenii ăştia să-şi vadă de drum şi preşedintele să se bazeze pe oameni serioşi, nu pe gurişti, în decizii”, a conchis Traian Băsescu.

Reamintim că CCR a respins, joi, iniţiativele de revizuire a Constituţiei depuse de opoziţie şi de putere după referendumul pe justiţie din 26 mai. Motivul invocat: interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie depăşeşte limitele de revizuire a Legii fundamentale. Decizia a fost luată în unanimitate. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne