Băsescu: Dacă parlamentarele de la anul vor da câştig de cauză forţelor pro-europene, Moldova nu mai poate fi oprită
Victoria Maiei Sandu şi referendumul pro-UE reprezintă un semnal că a început să funcţioneze desovietizarea Republicii Moldova, a opinat fostul preşedinte Traian Băsescu, într-un interviu acordat Ioanei Constantin, la postul B1 TV.
Jurnalistă: Domnule preşedinte, hai să vorbim şi de a doua rană pe care o avem, Basarabia. Au avut şi ei alegeri, au trecut la limită, dar atât au reuşit să se bată cu maşinăria Federaţiei Ruse, referendumul acela pentru integrare, Maia Sandu realeasă preşedinte, votează şi ei destul de mult şi la alegerile noastre. Cum vedeţi mai departe parcursul Republicii Moldova şi ce mesaj aţi avea pentru ei?
Traian Băsescu: Deci, în primul rând, este un semnal că a început să funcţioneze desovietizarea Republicii Moldova. Noi am avut o politică în acest sens. Spre exemplu, în timpul meu am cerut Guvernului Boc şi s-a acordat un credit nerambursabil de 100 de milioane, strict pentru şcoli - 100 de milioane de euro s-au băgat în şcolile din Republica Moldova -, 1,5 milioane de cetăţeni moldoveni au primit cetăţenie română. Cei un milion care sunt prin instituţiile Uniunii Europene şi în firme europene sunt cetăţeni ai Republicii Moldova cu paşaport românesc, pentru că altfel nu ar avea voie să lucreze pe teritoriul Uniunii Europene. Deci, desovietizarea a fost semnul că începe să aibă trecere desovietizarea.
Sigur, în obţinerea acestui rezultat a avut o contribuţie şi războiul din Ucraina, care i-a înspăimântat: ce se întâmplă dacă ajung ruşii la Odesa? Iau şi Transnistria, ne iau şi pe noi cu totul. Si atunci au funcţionat cele două oferte, dacă vreţi, una negativă a războiului şi alta, o ofertă a României, care au fost, ani de zile: 10.000 de burse alocate tinerilor din Republica Moldova, 100 de milioane pentru şcolile de la ei, 1,5 milioane cetăţenie, ca să nu mai vorbim de interconectări şi aşa mai departe. Deci a început desovietizarea în Republica Moldova, încă nu-i completă, dar Republica Moldova poate privi cu optimism spre Uniunea Europeană.
Există o singură mare problemă, alegerile de anul viitor. Dacă alegerile parlamentare de anul viitor vor da câştig de cauză forţelor pro-europene, Republica Moldova nu mai poate fi oprită, va merge pe drumul către Uniunea Europeană şi, de ce nu, poate pe drumul spre unire.