Băsescu a renunţat la contestaţiile împotriva deciziei de colaborator al fostei Securităţi ceauşiste

Traian Basescu
Traian Basescu (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a luat act de o cerere formulată de Traian Băsescu, prin care fostul preşedinte îi anunţă pe judecători că renunţă să mai conteste, prin recurs extraordinar, decizia instanţei prin care a fost declarat colaborator al fostei Securităţi ceauşiste.

În luna octombrie, Traian Băsescu a formulat o cerere identică la Curtea de Apel Bucureşti.

Prin cele două cereri de revizuire, Traian Băsescu a încercat să obţină anularea deciziei prin care a fost declarat colaborator al fostei poliţii politice comuniste de Securitate, scrie Agerpres.

În martie, Curtea Supremă a decis definitiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), fostul preşedinte Traian Băsescu, cu numele de sursă "Petrov", a dat note informative care au dus la reţinerea unui coleg din Marina Militară pentru a părăsi ţară.

Potrivit CNSAS, în timpul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu ar fi furnizat informaţii care denunţau activităţi împotriva regimului totalitar comunist, cum ar fi intenţia de a pleca în străinătate şi relaţiile cu cetăţeni străini, existente în notele de informator date la data de 05.05.1975.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei securităţi. „Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul”, a spus, atunci, Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut în sala de judecată că nu a semnat niciun angajament cu fosta securitate şi că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale erau semnate „căpitan Traian Băsescu”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne