Barack Obama vine cu Joe Biden în Europa la summitul pentru schimbările climatice

Anunţul a întărit speculaţiile despre declinul funcţiilor mentale ale locatarului Casei Albe
Barack Obama umflând o bulă de săpun 13 aprilie 2016 în Washington
Barack Obama umflând o bulă de săpun 13 aprilie 2016 în Washington (Win McNamee/Getty Images)

Fostul preşedinte american Barack Obama se va alătura lui Joe Biden la summitul pentru schimbări climatice (COP26), care va începe la 31 octombrie la Glasgow, Scoţia.

Potrivit BBC, Barack Obama a confirmat că va participa la summitul COP26 de la Glasgow. Un purtător de cuvânt a declarat că fostul preşedinte se va folosi de prilej pentru „a prezenta progresele importante realizate în cei cinci ani de la intrarea în vigoare a Acordului de la Paris”.

Obama se va întâlni cu tineri activişti în domeniul schimbărilor climatice şi va adresa un apel pentru o mai mare implicare din partea guvernelor, a sectorului privat şi a societăţii civile în acţiuni menite să contribuie la "încetinirea încălzirii globale".

Aproape 200 de ţări sunt invitate să îşi prezinte planurile de reducere a emisiilor. În jur de 25.000 de delegaţi sunt aşteptaţi să participe la summit. Zeci de mii de activişti şi firme vor fi, de asemenea, prezenţi acolo, pentru a organiza evenimente sau proteste.

Liderul comunist chinez Xi Jinping nu va participa

Deşi China este ţara care poluează cel mai mult Planeta, Xi Jinping, liderul comuniştilor chinezi, nu a confirmat participarea la eveniment, deşi ţara sa va fi reprezentată de oficiali guvernamentali.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de BBC, premierul britanic Boris Johnson a fost informat că este „puţin probabil” ca preşedintele Chinei, Xi Jinping, să participe la summitul COP26. Cu toate acestea, mesajul transmis de Beijing este că nu ar fi exclusă o schimbare de planuri de ultim moment, tocmai pentru ca liderul chinez să producă surpriza. Diplomaţii spun că Beijingul are obiceiul de a anunţă planurile de călătorie ale preşedintelui Xi în ultimul moment.

Totuşi, prezenţa preşedintelui Xi la COP26 este de mult timp pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care acesta nu a mai avut deplasări externe de la începutul anului 2020, când s-a declanşat pandemia de coronavirus.

Papa Francisc a anunţat, la începutul acestei luni, că nu se va deplasa în Scoţia, deşi anterior afirmase că şi-ar fi dorit să facă acest lucru. Suveranul Pontif are însă sănătatea şubredă, iar în vară a suferit o operaţie de colon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe