BAC 2014: Cei care au promovat examenul anul acesta vor primi temporar adeverinţe în loc de diplome

Diplomele de bacalaureat nu vor fi înmânate imediat persoanelor care au promovat examenul în 2014, ci vor fi înlocuite temporar cu adeverinţe, întrucât Ministerul Educaţiei doreşte să le tipărească la Imprimeria Naţională, după ce DNA a început o anchetă în ce priveşte dreptul exclusiv al unei companii private pentru această activitate.
Elevi la Colegiul Naţional Sfântul Sava (Epoch Times România)
Flori Mladin
13.07.2014

Diplomele de bacalaureat nu vor fi înmânate imediat persoanelor care au promovat examenul în 2014, ci vor fi înlocuite temporar cu adeverinţe, întrucât Ministerul Educaţiei doreşte să le tipărească la Imprimeria Naţională, după ce DNA a început o anchetă în ce priveşte dreptul exclusiv al unei companii private pentru această activitate.

Compania Romdidac, care până în 1989 era o direcţie în cadrul Ministerului Învăţământului, deţine dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare în urma aprobărilor date succesiv, după 1990, de conducerea ministerului.

Ca urmare a anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ministerul Educaţiei a luat decizia să renunţe la colaborarea cu compania Romdidac, iar diplomele să fie tipărite de stat, la Imprimeria Naţională.

"S-a renunţat la Romdidac, iar licitaţia pentru activitatea de furnizare a diplomelor nu este, în opinia mea, o variantă. Consider că această activitate trebuie să fie monopol de stat şi intenţionăm să fie făcută de Imprimeria Naţională. Pentru a obţine asta, e nevoie însă de cadrul legal. Mai întâi, prin recenta ordonanţă de modificare a Legii educaţiei, am stipulat ca responsabilitatea legată de diplome să revină Ministerului Educaţiei Naţionale şi rămâne să fie dată şi o hotărâre de guvern de modificare a organizării ministerului, după care ne vom putea duce la Imprimeria Naţională, care să fie unic gestionar pe furnizarea de diplome. Precizez că, astfel, se face 'curăţenie' şi la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista şi o bază de date unică, accesibilă online, în care oricând se va putea verifica veridicitatea unui act de studii", a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pentru Mediafax.

Ordonanţa de modificare a Legii educaţiei prevede că "Ministerul Educaţiei Naţionale gestionează modalitatea de utilizare a formularelor actelor de studii, documentelor şcolare, prin controlarea periodică a modului de folosire a acestora de către instituţiile şi unităţile de învăţământ, avizează necesarul de formulare solicitat şi comanda pentru tipărirea acestora".

În acest context, fiind blocată temporar activitatea de tipărire a diplomelor, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca tuturor celor care au promovat anul acesta bacalaureatul să li se emită adeverinţe în locul diplomelor care, conform legii, ar fi trebuit să fie eliberate în cel mult 10 zile de la terminarea examenului.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a emis un ordin care prevede ca anul acesta, cu titlu de excepţie, "la admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă, absolvenţii de liceu care au promovat examenul naţional de bacalaureat în anul 2014 pot participa cu adeverinţa care atestă promovarea examenului naţional de bacalaureat", în original sau în copie legalizată.

Totodată, adeverinţa eliberată absolvenţilor până la eliberarea diplomei este valabilă maximum 12 luni, comparativ cu 15 zile, cât era până în prezent. Adeverinţele sunt emise de licee şi avizate de inspectoratul şcolar judeţean sau cel al municipiului Bucureşti.

"În mod normal, nu trebuie să vină absolventul la inspectorat, ci directorul liceului, care adună toate adeverinţele şi le avizează la inspectorat. Apoi, pentru admiterea la facultate, absolventul îşi poate legaliza câte copii doreşte. În fond, şi dacă ar fi avut diploma de bacalaureat, tot trebuiau copii, dacă se înscria la mai multe facultăţi", a explicat ministrul Educaţiei.

Eliberarea diplomei de bacalaureat nu creează dificultăţi persoanelor care doresc să se înscrie la universităţi din străinătate, întrucât adeverinţele sunt documente legale care înlocuiesc diploma până când aceasta este eliberată. "România era singura ţară care dădea diplomă la câteva zile după examen. Eu, de pildă, în Belgia, am primit diploma la un an după ce am terminat o serie de studii. Până atunci, m-am putut folosi de adeverinţă", a mai precizat Remus Pricopie.

Totul va fi gestionat de stat. Va exista şi o bază de date unică, accesibilă online, în care oricând se va putea verifica veridicitatea unui act de studii

Romdidac

Procurorii anticorupţie cercetează modul în care compania Romdidac a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare după 1990. Aceştia verifică modul în care Ministerul Educaţiei Naţionale a încheiat un contract cu actuala societate pe acţiuni Romdidac, fiind analizate convenţiile încheiate între instituţie şi firmă.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a afirmat că nu s-a dorit să se organizeze licitaţii pentru acest serviciu pentru siguranţa şi confidenţialitatea diplomelor de studiu.

"Când vorbim despre diplome, vorbim despre o cutie a Pandorei, pentru că aceste acte au un caracter special. Nu pot fi făcute de oricine. Niciun ministru nu s-a angajat să renunţe la serviciile Romdidac, fiind vorba despre un document realizat pe un anumit tip de hârtie cu filigran, cu elemente de siguranţă, aceste elemente nefiind publice. Apoi, după ce erau tipărite, se depozitau la sediul societăţii, de unde le luau unităţile de învăţământ. Ministerul nu ar fi avut unde să le depoziteze", a susţinut Andronescu pentru Mediafax.

Tot Ecaterina Andronescu a amintit faptul că în anul 2009 au fost găsite diplome false tocmai pentru că lipseau elementele de siguranţă, iar hârtia era diferită.

Din 1962 până în 1989, Romdidac a existat ca direcţie în cadrul Ministerului Învăţământului, având ca obiectiv furnizarea de aparatură de laborator, truse, echipamente audiovizuale, modele, mulaje, material grafic, tipizate şcolare şi alte materiale necesare instituţiilor de învăţământ.

După 1990, Romdidac s-a transformat într-o societate comercială pe acţiuni, sub denumirea actuală, diversificându-şi activitatea, scrie pe site-ul companiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor