Ayatollah-ul Khamenei susţine că Israelul "nu e o ţară ci o bază teroristă"

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Într-o predică înflăcărată ţinută vineri cu ocazia „Zilei Quds” - o sărbătoare islamică iraniană care comemorează „eliberarea Ierusalimului” şi care cade în fiecare an în ultima zi de vineri a Ramadanului - liderul suprem al Iranului, Ayatollah-ul Ali Khamenei, a numit Israelul „nu o ţară, ci o bază teroristă”.

Principalul cleric şi lider al Republicii Islamice a afirmat, de asemenea, că „prăbuşirea” Israelului este „iminentă” şi că rămâne datoria fiecărui iranian şi musulman de a lupta împotriva acesteia.

"Israelul nu este o ţară, ci o bază teroristă împotriva naţiunii Palestinei şi a altor naţiuni musulmane", a declarat Khamenei în remarcile televizate în direct.

"Lupta cu acest regim despotic ... este datoria tuturor", a adăugat el. De-a lungul săptămânii trecute, retorica liderilor iranieni a devenit în mod vizibil mai ameninţătoare şi mai agresivă faţă de Tel Aviv şi Washington, presa de stat publicând inclusiv două clipuri care ilustrau distrugerea imaginată a Capitoliului din Washington şi a reactorului nuclear Dimona din sudul Israelului.

Escaladarea retoricii iraniene este probabil intenţionată ca un avertisment pentru a preveni noi sabotaje, cum ar fi incidentul de la uzina nucleară de la Natanz din 11 aprilie pus pe seama agenţiilor de informaţii israeliene.

La Vienna se desfăşoară negocieri sensibile privitoare la revenirea SUA în cadrul acordului JCPOA.

Nu este un secret faptul că Israelul încearcă să facă tot posibilul pentru a deraia discuţiile, pentru a opri şi a preveni reintrarea SUA în acordul nuclear JCPOA din 2015 - care ar declanşa ridicarea sancţiunilor economice dure impuse de administraţia Trump asupra economiei iraniene.

În ceea ce priveşte discuţiile de la Viena, în care Iranul şi Statele Unite sunt angajate indirect, vineri a început a patra rundă, existând rapoarte pe scară largă care susţin că administraţia Biden pregăteşte o ridicare majoră a sancţiunilor. În timp ce liderii iranieni au promis că nu vor lăsa lucrurile să continue (deoarece au cereri concrete şi deocamdată neclintite de revocare completă a sancţiunilor ca primă condiţie pentru a discuta direct cu SUA), Rusia a optat să solicite continuarea negocierilor „atâta timp cât este necesar".

Discuţiile au demarat la începutul lunii aprilie, iar delegatul rus Mihail Ulyanov a postat pe Twitter, după întâlnirea de vineri, că „participanţii au fost de acord cu necesitatea intensificării procesului”.

„Delegaţiile par să fie gata să rămână la Viena atâta timp cât este necesar pentru a atinge obiectivul”, a scris el.

Armata israeliană a lovit ţinte iraniene în Siria timp de două zile consecutive şi este puţin probabil să rămână în expectativă în timp ce Teheranul îşi lansează cele mai recente ameninţări.

Israelul a trimis, de asemenea, delegaţii la nivel înalt la Washington pentru a convinge administraţia Biden să impună iranienilor clauze cât mai stricte - în speranţa că nu se poate ajunge la un acord, dat fiind că israelienii văd acordul JCPOA ca fiind o cale "sigură" către înarmarea nucleară a Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe