Avertizor rus dezvăluie torturile din închisorile ruseşti, apoi cere azil în Franţa

.
. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Un fost deţinut în lagărele din Rusia, care a obţinut un număr fără precedent de înregistrări video, documentând torturile sistematice comise în închisorile din Rusia a cerut azil politic în Franţa, relatează The Moscow Times.

ONG-ul Gulagu.net, care a publicat multe dintre materialele transmise de bărbatul pe care îl numeşte „Serghei” - în care sunt ilustrate torturarea şi violarea deţinuţilor de către gardieni - susţine că avertizorul a cerut azil în Franţa, adăugând că ar fi în pericol de moarte dacă ar fi forţat să se întoarcă în Rusia sau Bielorusia, ţara sa natală.

Fondatorul Gulagu.net, Vladimir Osecikin, afirma că fostul deţinut este un specialist IT din Bielorusia care a reuşit să acceseze înregistrări salvate în calculatoarele închisorii în care era încarcerat, acestea fiind filmate în penitenciare din "penitenciarele morţii" Irkuţk, Vladimir şi Saratov între 2018 şi 2020.

Osecikin afirmă că bărbatul a părăsit Rusia la începutul lunii octombrie şi nu a dorit să precizeze unde se află din cauza temerilor pentru siguranţa sa.

Publicarea înregistrărilor video a dus la demararea unei anchete în legătură cu acuzaţiile formulate de Gulagu.net de către Comitetul de Investigaţii - o agenţie a Federaţiei Ruse, care anchetează crime serioase - şi la concedierea câtorva ofiţeri ai Serviciului federal al penitenciarelor din Rusia.

„Confirmăm oficial că Serghei, care a cerut azil politic pe 16 octombrie pe aeroportul din Paris este sursa noastră şi principalul avertizor de integritate care a transmis aceste torturi inumane”, a anunţat Gulagu.net pe canalul său de Telegram.

„El se confruntă cu un pericol real dacă ajunge în Rusia sau Bielorusia unde KGB-ul şi FSB-ul (n.r. serviciile de securitate din Rusia, respectiv Bielorusia) îl vor aresta şi ucide, punând la cale un accident sau o presupusă sinucidere”, menţionează postarea.

Gulagu.net spune că l-a ajutat pe Serghei să părăsească Rusia şi apoi Bielorusia, în ciuda eforturilor celor două servicii de securitate „de a-l opri pentru a recupera arhiva video secretă”, pe care avertizorul ar fi avut-o la el.

„Şi-a riscat viaţa pentru a-i salva pe alţii. Săptămânile de fugă, schimbare a adreselor şi urmărire de către serviciile de securitate şi spioni au luat sfârşit”, a mai afirmat ONG-ul, adăugând că Serghei a ajuns la Paris dintr-o ţară din nordul Africii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe