Avertizor: Cenzura Facebook aplicată vocilor conservatoare a devenit "incredibilă"

Ryan Hartwig, fost "moderator de conţinut" al companiei Facebook la firma Cognizant, în timpul unui interviu pentru Project Veritas cu James O’Keefe.
Ryan Hartwig, fost "moderator de conţinut" al companiei Facebook la firma Cognizant, în timpul unui interviu pentru Project Veritas cu James O’Keefe. (Screenshot via Project Veritas/Youtube)

Unul dintre cei mai celebri avertizori de intergritate din cadrul companiei Facebook, Ryan Hartwig, care a dezvăluit presupusul mod în care gigantul hi-tech defavorizează şi chiar cenzurează vocile conservatoare, a declarat pentru programul „The American Thought Leaders” al Epoch Times, pe 28 februarie, că gradul cenzurii exercitate de companie a devenit „revoltător”.

Hartwig, fost moderator de conţinut la o companie terţă care a furnizat servicii pentru Facebook, a ajuns în paginile ziarelor în iunie 2020, când a susţinut că moderatorilor li s-a cerut să aplice politicile companiei în mod selectiv, pentru a promova conţinut care demonizează poliţia sau bărbaţii albi.

„Am văzut că Facebook a făcut excepţii, în esenţă, pentru a reduce la tăcere conservatorii”, a spus el într-un interviu în marja Conferinţei de acţiune politică conservatoare (CPAC) din Orlando, Florida.

Citiți și Numeroşi membri marcanţi ai Facebook ajung să populeze Administraţia Biden

Facebook a afirmat în repetate rânduri că platforma sa nu favorizează vreun punct de vedere politic.

Hartwig, care a lucrat timp de aproape doi ani pentru Cognizant, o firmă angajată de Facebook pentru a gestiona o parte din controlul manual al conţinutului postat, a declarat în interviu că Facebook favorizează agenda stângii.

„Un exemplu de părtinire pe care l-am găsit a fost Don Lemon, moderatorul CNN. El a afirmat în faţa camerelor că bărbaţii albi sunt ameninţări teroriste. Facebook ne-a îndrumat, ca partener, spunând: „Ştim că acest lucru încalcă politica noastră privind discursurile de ură, dar facem o excepţie”.

Citiți și Zuckerberg adoptă o poziţie anti-vaccin în timpul unei transmisii mai vechi - încălcându-şi propriile politici asupra conţinutului pe Facebook [video]

Alte exemple pe care le-a menţionat au fost îndrumările care „spuneau că este în regulă să ataci bărbaţii albi calificaţi drept mizerie dacă nu susţin LGBT” sau instrucţiuni pentru a căuta în mod specific „discursuri de ură” care s-ar găsi în discursul State of the Union al preşedintelui Donald Trump.

Hartwig susţine că ar exista aproximativ 30 de astfel de exemple, pe care a spus că le-a adunat şi descris în detaliu într-o carte viitoare.

Comentând tema CPAC din acest an, care este „America împotriva culturii 'Cancel'”, Hartwig a spus: „Nu ar putea exista o temă mai potrivită pentru conferinţa din acest an, pentru că am văzut cât de scandaloasă a devenit cenzura la Facebook”.

Citiți și Politico presează Facebook să aibă o politică mai accentuată pro-vaccinare

Un alt fost moderator Facebook la Cognizant, Zach McElroy, a înregistrat în secret mai mulţi moderatori Facebook care vorbeau despre duble standarde în materie de cenzurarea conţinutului, fie de către ei, fie ce observaseră la alţii. Afirmaţiile lui McElroy au fost prezentate într-un videoclip publicat de Project Veritas în iunie 2020.

„Am amenajat jocul astfel încât să poată funcţiona pe partea stângă”, a spus o persoană, identificată ca moderator Facebook la Cognizant.

Câţiva moderatori au fost înregistraţi în timp ce spuneau că elimină orice conţinut conservator sau care îl susţine pe Trump, indiferent dacă încalcă sau nu politicile Facebook.

Citiți și Australia votează legea de compensare a publicaţiilor de către platformele social media

Purtătorul de cuvânt al Facebook, Heather King, a răspuns la videoclipul Veritas din 23 iunie în timpul unei conferinţe telefonice cu biroul Facebook din Washington şi personalul Congresului din programele Facebook de integritate electorală.

„În ceea ce priveşte întrebarea legată de raportul Project Veritas. În primul rând, recenzorii noştri lucrează din greu pentru a curăţa spaţiul pentru utilizatori în fiecare zi, deciziile recenzorilor sunt evaluate în mod regulat, se asigură că politicile noastre sunt aplicate corect şi cu acurateţe, nu promovează niciun punct de vedere politic al vreunei părţi şi comentariile incluse în acest videoclip nu sunt în concordanţă cu politicile noastre”, a spus ea, conform unei transcrieri obţinute de Project Veritas şi trimisă prin e-mail la Epoch Times.

„Vom examina instruirea şi supravegherea pentru a ne asigura că dăm atenţie politicilor şi îi urmărim pe partenerii noştri pentru a ne asigura că respectă în mod corespunzător şi corect politicile noastre.”

Republicanul Devin Nunes (R-California) a declarat la evenimentul CPAC din 26 februarie că cenzura Big Tech este „probabil cea mai mare problemă cu care ne confruntăm acum, în această ţară, ca partid”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură