"Avem în faţă două săptămâni grele" - Tătaru, semnal de alarmă pentru populaţie

Nelu Tataru - gov.ro
Nelu Tataru - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, joi, că România se va putea bucura de o aplatizare sau scădere a numărului de cazuri de noi infecţii cu coronavirus doar dacă cetăţenii vor respecta regulile instituite de autorităţi în acest sens. În caz contrar, a atenţionat ministrul, în perioada următoarea va fi înregistrată o creştere relativă şi progresivă a infecţiilor.

“Suntem într-o recrudescenţă cu creşterea numărului de cazuri. Suntem de opt săptămâni. Din prima săptămână a lunii iunie, când ajunsesem la 120-130-140 de cazuri noi de la o zi la alta a urmat creşterea. În toată această perioadă am avut măsuri de relaxare, am avut de pe 3 iulie până pe 21 şi lipsa unui cadru legislativ, lipsa unor pârghii pentru a gestiona pacienţii infectaţi, simptomatici sau asimptomatici. Începând cu 23 iulie, odată cu intrarea în vigoare a legii, am reluat această muncă titanică de identificare, diagnosticare, izolare, carantinare sau izolare la domiciliu. În acest moment, suntem în săptămânile în care se consumă boala celor aproape 4.000 de pacienţi care au refuzat internarea sau care au solicitat externarea în cele aproape trei săptămâni”, a declarat ministrul Sănătăţii, cu ocazia prezentării amplasamentului noului Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

De asemenea, Nelu Tătaru a atras atenţia că următoarele două săptămâni vor fi “grele”, marcate de o creştere progresivă a numărului de cazuri, şi că sistemul medical, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul vor depune eforturi pentru a adapta aparatura, unităţile sanitare şi numărul de paturi de terapie intensivă avut la dispoziţie la “numărul pe care în fiecare zi îl vedem ca şi terapie intensivă, ca şi adresabilitate de la unităţile de primire urgenţă”.

“Mă repet, suntem în cele două săptămâni pe care le gestionăm, nu doar noi, Guvernul, şi populaţia şi agenţii economici care au beneficiat de acele relaxări, dacă le luăm şi le aşezăm fiecare în parte, cu acele, simple, portul măştii, păstrarea distanţării fizice, spălatul pe mâini, un dezinfectat la locul de muncă, la o terasă, respectarea acestor reguli şi seara, după orele 22, respectarea acestor reguli şi în zonele turistice, putem vorbi peste două - trei săptămâni de o aplatizare şi o scădere a numărului de cazuri”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Nu în ultimul rând, Nelu Tătaru a avertizat că, în cazul în care cetăţenii nu vor respecta aceste reguli, ar trebui să ne aşteptăm la o creştere “relativă, progresivă” a numărului de persoane infectate pe care sistemul sanitar “se va strădui să o gestioneze”.

Remarcile ministrului vin în contextul în care Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate alte 1.356 de noi cazuri de îmbolnăvire (faţă de 1.182 anunţate cu o zi în urmă), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior rezultat pozitiv la test. De asemenea, potrivit Grupului, până joi, 30 iulie, au fost confirmate 49.591 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. 26.609 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 4.005 pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură