Austria merge înainte cu planul de a impune vaccinarea pentru persoanele din grupa de vârstă 18 plus

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Austria va introduce obligativitatea vaccinării anti-Covid pentru persoanele de peste 18 ani, de la începutul lunii februarie, a declarat cancelarul austriac, Karl Nehammer, duminică.

Noua măsură ar urma să aibă o fază de adaptare, care să le permită celor reticenţi să se vaccineze până la jumătatea lunii martie. "După aceea, vor fi efectuate controale şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de amenzi între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă", a mai spus oficialul.

"Aşa cum era prevăzut, vom face vaccinarea obligatorie de la începutul lui februarie pentru cei de peste 18 ani", a declarat Nehammer în cadrul unei conferinţe de presă.

În parlamentul austriac au avut loc dezbateri furtunoase în jurul acestui proiect.

"Este un proiect sensibil, dar constituţional şi care necesită o fază de adaptare, menită să le permită celor reticenţi să se vaccineze până la jumătatea lui martie", a precizat şeful guvernului austriac.

Deşi, iniţial, guvernul austriac a examinat şi vaccinarea minorilor în vârstă de peste 14 ani, ideea a fost în cele din urmă abandonată.

Vaccinarea este obligatorie în Ecuador, Tadjikistan, Turkmenistan, Indonezia şi Micronezia. Austria este prima ţară din blocul european care va introduce măsura.

În Germania, un proiect similar, susţinut de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârşitul lui ianuarie.

Guvernul austriac justifică această măsură rară prin aglomerarea spitalelor cu cazuri COVID, printre care cei nevaccinaţi reprezintă majoritatea - şi din dorinţa de a atinge o rată de vaccinare de 90%, care ar permite, potrivit experţilor săi, atingerea unei imunităţi colective.

Iniţial, guvernele din mai multe ţări europene au afirmat că imunitatea colectivă - sau de turmă - se va obţine printr-o rată de vaccinare de 60 până la 70 la sută.

Proiectul legislativ permite excepţii pentru femeile însărcinate şi persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale. Dar sesizarea acestor excepţii în registrul naţional al vaccinărilor nu va fi posibilă decât începând din aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură