Astronomii descoperă o planetă imensă, diferită de toate celelalte
alte articole
O exoplanetă recent descoperită prezintă o orbită extrem de excentrică, foarte diferită de orice planetă din sistemul nostru solar.
Deşi cântăreşte de trei ori mai mult decât Jupiter, obiectul cosmic îşi orbitează steaua mamă ca o cometă.
Astronomii au descoperit planeta gigant, cu o masă de trei ori mai mare decât cea a lui Jupiter, care se învârte pe o orbită excentrică în formă de ou în jurul stelei sale, potrivit unui raport publicat de Institutul Tehnologic din California (Caltech).
„Această planetă este diferită de planetele din sistemul nostru solar, dar, mai mult decât atât, este diferită inclusiv de orice alte exoplanete descoperite până acum”, a spus Sarah Blunt, autorul principal al studiului.
Ceea ce face aşa-numita HR 5183b atât de specială, pe lângă masa sa enormă, este că, spre deosebire de planetele sistemului nostru solar, cea mai mare parte a orbitei sale se află departe de steaua sa mamă.
„Dacă această planetă ar fi fost cumva plasată în propriul nostru sistem solar, s-ar mişca din interiorul centurii noastre de asteroizi până dincolo de Neptun”, a detaliat raportul.
Planeta se apropie de stea, având o mişcare de bumerang, apoi se îndreaptă spre periferia sistemului său solar, asemănător unei comete. Întreaga perioadă a orbitei este estimată între 45-100 de ani Pământ.
„Această planetă îşi petrece cea mai mare parte a timpului în afara sistemului planetar al stelei sale pe această orbită extrem de excentrică, apoi începe să se accelereze şi face un tur în jurul stelei sale”, a remarcat Andrew W. Howard, profesor de astronomie Caltech.
Astronomii cred că, în circumstanţe normale, după perioade lungi de timp, planetele adoptă o orbită aproximativ circulară, iar pentru ca o planetă să aibă o orbită excentrică precum HR 5183 b, este nevoie de un eveniment catastrofal - cel mai plauzibil scenariu fiind o coliziune cu o altă planetă de masă comparabilă. Dacă acesta ar fi fost cazul, HR 5183 b a eliminat cealaltă planetă din sistemul său solar în întregime, sugerează oamenii de ştiinţă, deoarece nu au fost detectate rămăşiţe.