Asistenţa macrofinanciară pentru R. Moldova suplinită cu 145 milioane euro: UE ajută mai mult decât poate să dăuneze Rusia prin şantaj şi război

Ursula von der Leyen şi Maia Sandu, la Chişinău
Ursula von der Leyen şi Maia Sandu, la Chişinău (presedinte.md)

În timp ce Federaţia Rusă continuă să ameninţe Republica Moldova după fiecare declaraţie făcută de oficialii de rang înalt de la Chişinău, Uniunea Europeană este solidară cu moldovenii şi continua să mărească suportul financiar pentru ţara de peste Prut, cu 145 milioane euro de această dată. Anunţul privind suplimentarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova a fost făcut marţi 24 ianuarie, de către şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Suntem solidari cu Moldova, în timp ce undele de şoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să afecteze ţara. Astăzi ne propunem să suplimentăm asistenţa macrofinanciară pentru Moldova cu 145 milioane de euro. Acest lucru va sprijini foarte mult economia şi securitatea energetică a ţării”, a scris pe contul său de Twitter Ursula von der Leyen.

Propunerea de creştere a asistenţei macrofinanciare urmează a fi aprobată de Consiliul UE şi votată în plenul Parlamentului European.

„Noua asistenţă de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova este mai mult decât necesară. Vreau să o aprobăm cât mai repede în Parlamentul European. Comisia Europeană a propus astăzi o creştere cu 145 de milioane de euro a asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova.

Această sumă ar urma sa se adauge asistenţei macrofinanciare în curs, de 150 de milioane de euro, pe care am aprobat-o anul trecut pentru Republica Moldova şi din care a fost virată deja o primă tranşă de 50 de milioane de euro”, se arată într-un mesaj al europarlamentarului Siegfried Mureşan, postat pe contul său de socializare.

În opinia acestuia, UE trebuie să fie alături de cetăţenii Republicii Moldova şi „să le dovedim că Uniunea Europeană ajută mai mult decât poate să dăuneze Rusia prin şantajul preţului la energie şi prin războiul de agresiune pe care îl duce în Ucraina”.
Prin această asistenţă suplimentară, UE creşte sprijinul pentru Republica Moldova, a cărei economie a fost afectată de consecinţele războiului din Ucraina, precum şi de criza energetică acută care continuă din octombrie 2021, a mai menţionat deputatul PE.

Banii vor ajuta Moldova să-şi acopere o parte din nevoile de finanţare suplimentare în 2023, să asigure stabilitatea macroeconomică şi să implementeze noi reforme, a explicat Siegfried Mureşan.

„Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiţii foarte avantajoase. La fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiţionat de buna desfăşurare a programului cu Fondul Monetar Internaţional şi de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Moldova şi UE.

Aceste condiţii vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanţei economice în Republica Moldova, dar şi lupta împotriva corupţiei, a statului de drept şi a securităţii energetice. Asistenţa macrofinanciară ar urma sa fie plătită în două tranşe suplimentare planificate pentru trimestrul al treilea şi al patrulea din 2023”, a precizat Mureşan.