Artiştii ies în stradă! Vlad Alexandrescu îi îndeamnă pe români să fie solidari cu ei

Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)

Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, actualmente senator USR, lansează un apel la solidaritate cu artiştii şi în genere cu angajaţii din domeniul cultural, împinşi spre pauperizare de Guvern şi Primăria Capitalei care au tăiat masiv de la bugetul culturi.

Şi, în contextul în care duminică, începând cu ora 18.00, în Piaţa Victoriei va avea loc un protest al artiştilor, Alexandrescu îi îndeamnă pe români să li se alăture, pentru a îşi apăra dreptul la cultură pe care "PSD-ALDE ni-l refuză."

Redăm postare lui Vlad Alexandrescu.

"Asistăm în ultima vreme la tăieri sistemice din bugetul Culturii de către Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei. După ce PSD-ALDE s-au întins mult prea mult cu cheltuielile pentru pensii speciale ori contracte mascate pentru prieteni, au realizat că nu le mai ajung banii până la sfârşitul anului. Aşadar, trebuiau tăiate nişte cheltuieli. De unde au tăiat?

De la Cultură, desigur, că doar n-o să-ţi permiţi să te atingi de banii colegilor de partid. Iar, până la urmă, ce voturi aduce sectorul cultural? Zis şi făcut: Gabriela Firea trimite un mail directorilor de teatre prin care le dă 24 de ore să reducă bugetul cu o sumă uriaşă. Ministrul Culturii, Daniel Breaz, vorbeşte ca şi cum ar fi la vreun alt minister: "să se descurce". Sau: "de ce nu s-au angajat?"

Problema tocmai asta e: că tot ce facem este să încercăm să ne descurcăm. Sunt directori de teatre independente care nu beneficiază de bani de la stat şi încearcă să supravieţuiască în pofida unei legislaţii care îi împovărează în tot ce fac. Sunt artişti talentaţi care încearcă să-şi construiască o carieră în ţară, dar în afara câtorva oraşe mari, nu găseşti niciun folos pentru meseria ta. Sunt mulţi care încearcă să schimbe acest sistem, dar politicul şi establishment-ul cultural le stă adesea drept duşman. Dau şi exemplul meu personal unde încerc să vorbesc cu cât mai mulţi artişti şi experţi pentru a pune cap la cap un Statut al Artistului, menit a îmbunătăţi şi uşura viaţa artiştilor.

Deşi avem parte de o creştere economică semnificativă, totuşi autorităţile decid să taie intempestiv din bugetul pentru Cultură. Este o sarcină grea ca după ce îţi planifici puţinii bani pentru cheltuielile pe un an întreg, să trebuiască la jumătatea anului, peste noapte, să mai tai încă din ele.

Aşa am ajuns să vedem zilele acestea zeci de concedieri şi producţii artistice care nu vor mai putea fi puse în scenă. Salut gestul actorilor de a se solidariza cu colaboratorii daţi afară de la TNB, oamenii din spatele scenei care fac posibilă punerea pieselor în scenă. Sper că este semnul unei schimbări de generaţii. Prea mult timp au ieşit în faţa numai baronii din cultură şi directorii "pe viaţă" din teatre, căci aceştia sunt şi ei complici la degradarea continuă a Culturii în România. Iar ei joacă acum un joc dublu: execută ordinele partidului-stat şi tot ei vor să apară drept salvatorii breslei. A venit vremea artiştilor integri, care nu cântă laude la comandă politicienilor, după cum bate vântul.

Duminica aceasta va avea loc un protest pentru Cultură în faţa Guvernului. Încurajez pe toată lumea să vină la acest eveniment pentru dreptul nostru constituţional la cultură pe care PSD-ALDE ni-l refuză"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne