Armenia îl demite pe şeful Marelui Stat Major

Proteste la Erevan, manifestanţii cer demisia premierului Nikol Paishinian după eşecul în conflictul din Nagorno-Karabah
Proteste la Erevan, manifestanţii cer demisia premierului Nikol Paishinian după eşecul în conflictul din Nagorno-Karabah (Hayk Baghdasaryan/TASS/Getty)

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a participat, vineri, la un miting prin capitala Erevan, pentru a strânge sprijin pentru guvernul său, condamnând acţiunile opoziţiei şi îndemnând toate facţiunile politice ale ţării să intre într-un dialog.

Pe parcursul acestei săptămâni, Armata armeană a cerut demisia premierului. Popularitatea lui Pashinian este în scădere dramatică în urma armistiţiului încheiat în conflictul cu Azerbaidjanul, în care Armenia a cedat zone importante din enclava separatistă Nagorno-Karabah şi din exteriorul acesteia.

Citiți și Armenia: Armata cere demisia premierului. Rusia intervine

Condiţiile armistiţiului au adus numeroase critici la adresa premierului armean.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, declarând că evenimentele din Armenia subminează suveranitatea Armeniei, adăugând că premierul armean Nikol Pashinian şi-a condus ţara către „devastare”.

Aliyev a mai spus că în cazul în care Armenia încalcă acordul privind Nagorno-Karabah se va afla într-o situaţie şi mai dificilă. Elementele acordului sunt îndeplinite şi trebuie îndeplinite, a adăugat el.

Erevanul este scena unor proteste-maraton, începând cu 10 noiembrie, când Pashinian şi Aliyev au semnat un acord privind încetarea focului în Nagorno-Karabah, intermediat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Citiți și Serviciul Secret armean anunţă că a neutralizat un complot vizând asasinarea premierului

Acordul a pus capăt conflictului armat reînviat la sfârşitul lunii septembrie de partea azeră, cu puternic sprijin din partea Turciei. Conform acordului, Baku a recâştigat controlul asupra teritoriului care fusese ocupat de armeni înainte de izbucnirea ostilităţilor.

Joi, susţinătorii şi opozanţii premierului armean Nikol Pashinian au organizat demonstraţii la Erevan. Acest lucru a urmat unor disponibilizări militare de mare profil, inclusiv a şefului Marelui Stat Major al armatei - Onik Gasparyan - şi a adjunctului - Tigran Khachatryan, care au criticat un comentariu controversat făcut de premier despre presupusul eşec al rachetelor Iskander furnizate de Rusia în timpul conflictului din Nagorno-Karabah.

Marele Stat Major al Forţelor Armate Armene a cerut, joi, demisia prim-ministrului Nikol Pashinian. Premierul a răspuns spunând că cererea de demisie reprezintă o tentativă de lovitură de stat şi l-a demis pe şeful Marelui Stat Major din funcţie.

Citiți și Armenia şi Azerbaidjan încheie un acord privind conflictul din Nagorno-Karabah

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe