Arafat, despre restricţionarea accesului în restaurante pentru cei nevaccinaţi anti-Covid: Va fi posibil să se întâmple

Raed Arafat - gov.ro
Raed Arafat - gov.ro (Epoch Times România)

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, la Digi24, că, în cazul în care va creşte numărul de infectări şi spitalizări cu pacienţi Covid, vor fi aplicate unele restricţii. În plus, Arafat nu a exclus scenariul în care, de exemplu, în interiorul restaurantelor să intre doar persoanele care s-au vaccinat anti-Covid sau care prezintă test negativ, precizând că o astfel de măsură ar urmări să prevină o nouă închidere a întregii economii.

„Vedem toată Europa ce face, vedem în jurul nostru care este modelul şi care este situaţia. Majoritatea ţărilor europene au restricţii mult mai mari decât la noi. În ziua de astăzi, poate rămânem printre cei mai puţin restricţionaţi, dar e clar că dacă începe să crească - şi foarte multe ţări se gândesc la acest aspect - ne uităm la ce impact are pe sistemul sanitar şi mai ales pe secţiile de terapie intensivă. Dacă impactul este limitat şi dacă vaccinaţii duc la limitarea impactului pe terapie intensivă - şi sper să crească numărul lor, să nu mai ajungem la cazuri critice la spital - abordarea este bună. Dacă vezi că este un impact major pe spitale şi pe terapie intensivă şi creşte şi mortalitatea şi începem să intrăm într-un val cum am avut la sfârşitul anului trecut, începutul acestui an, abordarea este alta”, a afirmat Arafat.

Potrivit şefului DSU, săptămâna viitoare urmează să fie discutată o eventuală hotărâre CNSU pentru măsurile care vor fi în vigoare de la 1 august, adăugând că va fi analizată la nivel politic care va fi abordarea pentru un eventual val al patrulea al pandemiei de SARS-cov-2.

„Există această abordare, că nu mai abordăm numărul total al cazurilor, ci abordăm mai degrabă impactul pe partea de spitalizare să vedem dacă numărul total se traduce în internări masive în spital, în consum masiv de locuri la terapie intensivă sau nu, având în vedere că există un procent de vaccinaţi. Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă că alternative gen: da, nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinaţii vor putea să intre sau vaccinaţii şi testaţii vor putea să intre - măsuri pe care le vedem în Franţa, în Grecia în unele zone - va fi posibil să se întâmple”, a mai precizat Arafat.

Totodată, şeful DSU a explicat că o eventuală restricţionare a accesului pentru nevaccinaţi ar putea avea loc la o anumită rată de incidenţă, care era luată în calcul şi anterior pentru introducerea de restricţii la nivel local - 3 la mie, 7 la mie.

„Dacă ajungem la incidenţă de 3 la mie, vom ajunge să spunem: în interiorul restaurantelor scădem capacitatea, închidem, nu permitem să se deschidă sau o să spunem: îţi permitem să ai capacitatea mai mare, dar cu condiţia să ne asigurăm că cei care intră nu transmit, nu sunt bolnavi şi aşa mai departe”, mai susţinut Arafat.

În acelaşi timp, medicul a ţinut să menţioneze că nu va fi vorba de o discriminare a nevaccinaţilor, în condiţiile în care acestora li se va oferi varianta testării pentru a avea acces în restaurante, de exemplu.

În ceea ce priveşte vaccinarea obligatorie a personalului medical, Arafat a avut de spus următoarele:

„E o abordare corectă, pentru că protejezi inclusiv pacientul aici. Să faci o protecţie reală într-un mediu în care este foarte propice să se răspândească boala, în spitale, unde ai oamenii în saloane, unde medicul şi asistenta se plimbă de la un pacient la altul, faptul că cer vaccinarea sau testarea nu are nimic ciudat, chiar este o măsură foarte normală.”

Nu în ultimul rând, Raed Arafat a declarat că nu vor mai fi restricţii totale, adăugând că, pe moment, în România nu vor fi aplicate măsurile restrictive ce au început deja să fie văzute în ţări precum Franţa, Grecia şi Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură