Aplicaţia Parler îndepărtată de pe Google Play, Apple ameninţă şi ea cu blocarea

(Captură Foto)

Gigantul Alphabet care deţine compania Google a eliminat serviciul de reţele sociale Parler din magazinul său de aplicaţii, spunând că aplicaţia va rămâne nefuncţională până când dezvoltatorii se vor angaja într-o politică de moderare care ar putea gestiona conţinutul inacceptabil pe platformă.

„Pentru a proteja siguranţa utilizatorilor pe Google Play, politicile noastre tradiţionale impun ca aplicaţiile care afişează conţinut generat de utilizatori să aibă politici de moderare şi aplicare care elimină conţinutul problematic, de exemplu postările care incită la violenţă”, a spus Google într-un comunicat.

„Toţi dezvoltatorii sunt de acord cu aceşti termeni şi am reamintit companiei Parler despre această politică clară în ultimele luni. Suntem conştienţi de postarea continuă în aplicaţia Parler care încearcă să incite la violenţă continuă în SUA. Recunoaştem că poate exista o dezbatere rezonabilă cu privire la politicile privind conţinutul şi că poate fi dificil pentru aplicaţii să elimine imediat tot conţinutul care încalcă drepturile, dar pentru ca noi să distribuim o aplicaţie prin Google Play este necesar ca aceasta să implementeze o moderare robustă a conţinutului problematic.

„Având în vedere această ameninţare continuă şi urgentă pentru siguranţa publică, suspendăm listările aplicaţiei din Google Play până când nu soluţionează aceste probleme.”

În suspendarea serviciului, Google, al cărui software stă la baza telefoanelor Android, şi-a citat politica împotriva aplicaţiilor care promovează violenţa şi a dat exemple recente de la Parler, inclusiv o postare de vineri care a titrat „Cum ne luăm ţara înapoi? Aproximativ 20 de hituri coordonate” şi un altul care promovează „Un milion de oameni la marş” în Washington.

„Google nu ne-a dat niciodată niciun avertisment”, a declarat Parler pentru The Epoch Times, prin e-mail. „Justificarea eliminării au fost capturile de ecran transmise pe Twitter (permise, ironic, de Twitter şi ignorate de Apple şi Google) de conţinut care a fost interzis la Parler pentru încălcarea termenilor noştri ai serviciului. Acesta nu este un atac asupra lui Parler. Acesta este un atac asupra libertăţilor noastre civile de bază şi a dreptului la liberă exprimare”.

În acelaşi timp, Apple a ameninţat că va elimina aplicaţia Parler din magazinul său de aplicaţii. Vineri, Apple a acordat companiei Parler 24 de ore să prezinte un plan detaliat de moderare, spunând că oamenii au folosit Parler pentru a coordona intrarea abuzivă în clădirea Capitoliului din Washington.

Într-o declaraţie despre Parler, CEO-ul său John Matze a scris ca răspuns la măsurile anunţate de Apple: „Oricine cumpără un telefon Apple este un utilizator. Ei ştiu, aparent, ce este mai bine pentru dvs., spunându-vă ce aplicaţii puteţi utiliza sau nu”.

El a adăugat: „Se pare că Parler este responsabil pentru TOT conţinutul generat de utilizatori pe Parler. Prin urmare, după aceeaşi logică, Apple trebuie să fie responsabil pentru TOATE acţiunile întreprinse de telefoanele lor. Fiecare maşină cu bombă, fiecare conversaţie ilegală pe telefonul mobil, fiecare infracţiune ilegală comisă pe un iphone - pentru toate acestea Apple trebuie să fie, de asemenea, responsabilă ... Standardele care nu se aplică Twitter, Facebook sau firmei Apple - dar se aplică firmei Parler”.

Utilizatorii reţelelor sociale din Statele Unite au migrat către Parler, aplicaţia de mesagerie Telegram şi platforma socială Gab, după cenzurarea masivă a conţinutului pe platformele de masă precum Twitter şi Facebook, în timpul campaniei prezidenţiale americane, dar şi după ce aceasta s-a încheiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură