Ankara anunţă arestarea unei reţele de spionaj Mossad, care acţiona pe teritoriul Turciei

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Getty Images)

Autorităţile turce au arestat 15 presupuşi colaboratori ai Serviciului israelian de informaţii Mossad, care acţionau pe teritoriul Turciei, transmite cotidianul turc Sabah citat de Times of Israel.

Potrivit autorităţilor turce, unii dintre ei ar fi călătorit în mai multe ţări europene, inclusiv în România, unde au primit ordine de la ofiţerii de caz.

Aproximativ 200 de agenţi ai Serviciului Naţional de Informaţii al Turciei (MIT) au supravegheat timp de un an reţeaua de spioni Mossad, potrivit oficialilor de la Ankara. Cei 15 suspecţi acuzaţi de colaborare cu Mossad au fost arestaţi în cursul unei operaţiuni desfăşurate pe 7 octombrie, informează publicaţia turcă Daily Sabah, citată de Times of Israel.

Agenţii de spionaj, de etnie arabă, ar fi acţionat în celule de câte trei, în cinci zone de pe teritoriul Turciei, monitorizând studenţi palestinieni şi alţi străini. Informaţiile au fost dezvăluite de oficiali de la Ankara sub protecţia anonimatului.

Conform publicaţiei Daily Sabah, citată de Times of Israel, unii dintre agenţii arestaţi s-au deplasat în Bucureşti, Zagreb, în Zurich şi în Nairobi, pentru a primi ordine din partea unor superiori Mossad.

Autorităţile turce cred că Mossadul le oferea colaboratorilor de pe teritoriul Turciei zeci de mii de dolari sau de euro în schimbul informaţiilor, plăţile fiind efectuate prin transferuri bancare şi uneori prin utilizarea de criptomonede.

Organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, are un centru de comandă în Turcia, potrivit cotidianului Haaretz.