Ambasador: Polonia se pregăteşte serios pentru atacuri ruse

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Credit: AFP/Getty Images)

Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Andrii Deşciţia, a declarat că Rusia ar putea trage rachete pe teritoriul Poloniei iar Varşovia se pregăteşte pentru un astfel de scenariu probabil. Nici măcar nu contează că Polonia este membră a NATO.

În plus, există, de asemenea, o ameninţare rusă la adresa Poloniei de pe teritoriul Bielorusiei, a opinat diplomatul.

"Faptul că Polonia se pregăteşte serios este important şi cred că face ceea ce trebuie. Pentru că există o vorbă veche: dacă vrei pace, pregăteşte-te pentru război. Şi dacă Polonia vede la ce poate duce această politică agresivă a Rusiei în Ucraina, este momentul să se pregătească pentru ca acest lucru să nu se întâmple în Polonia. Că în Polonia nu au existat Bucea, Irpin şi Gostomel. Prin urmare, ei se pregătesc serios pentru acest lucru - au actualizat legea privind apărarea, au crescut bugetul apărării, au crescut numărul de apărare teritorială, achiziţionează arme moderne pentru armată", a declarat ambasadorul ucrainean.

Dacă Rusia va ataca Polonia este o întrebare pe care ar trebui să o punem Rusiei, dar este foarte posibil, a spus Deşciţia.

"Rusia bombardează Lviv sau Iavoriv, care se află la câteva zeci de kilometri de Polonia, şi este posibil ca aceste rachete să zboare cu 20 de kilometri mai departe, spre vest. Iar acesta va fi teritoriul Poloniei", a explicat diplomatul.

El a mai spus că apartenenţa Poloniei la NATO "nu contează, pentru că poate exista chiar o eroare umană sau o decizie emoţională".

"Acest lucru se poate întâmpla dacă Polonia face nişte declaraţii şi apoi Rusia poate încerca să tragă asupra ei", a adăugat ambasadorul ucrainean.

De asemenea, el a precizat că încă nu se ştie dacă Bielorusia va fi folosit ca o trambulină pentru a ataca Polonia.

"Ceea ce s-a întâmplat la graniţa dintre Polonia şi Bielorusia în toamna anului trecut a fost un fel de atac pregătit de serviciile speciale bieloruse şi ruseşti împotriva Poloniei.

Dacă Polonia ar fi permis atunci acestor aşa-zişi migranţi şi i-ar fi lăsat să intre pe teritoriul său, nu se ştie dacă situaţia din Polonia ar fi fost stabilă, dacă nu cumva ar fi zguduit-o, dacă nu cumva ar fi fost grupuri de sabotaj care să zguduie situaţia din interior. Prin urmare, este destul de real faptul că Polonia este ameninţată atât din partea Rusiei, cât şi din partea Bielorusiei", a subliniat Deşciţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe