Alexei Soldatov, creatorul internetului Rusiei "se stinge încet în închisoare"

Alexei Soldatov (Andrei Soldatov / Twitter - X)
Redacţia
27.09.2024

O personalitate de pionierat a internetului rusesc şi fost ministru adjunct, Alexei Soldatov, „se stinge în închisoare” în timp ce execută o pedeapsă de doi ani pentru „abuz de putere”, a anunţat fiul acestuia, jurnalistul de investigaţie Andrei Soldatov, într-o postare pe social media joi, potrivit The Moscow Times.

Cunoscut drept părintele internetului rusesc, Alexei Soldatov a condus reţeaua informatică Relcom, care a realizat prima conexiune sovietică la internetul global. El a fost ministru adjunct al comunicaţiilor între 2008 şi 2010.

În iulie, un judecător a dispus ca acesta să execute o pedeapsă de doi ani într-o colonie penală pentru transferul ilegal al drepturilor asupra adreselor IP de la Institutul rus de cercetare pentru dezvoltarea reţelelor publice către un furnizor ceh. Avocaţii şi familia sa au respins acuzaţiile.

„A fost un calvar îngrozitor pentru un om de ştiinţă în vârstă de 72 de ani. În două luni, el a fost mutat între trei închisori, a dormit pe podea şi a împărţit o celulă cu 40 de deţinuţi”, a scris fiul lui Soldatov pe X (fostul Twitter).

Soldatov a fost mutat la un spital penitenciar luna trecută după ce a contractat o infecţie pulmonară, însă starea sa nu s-a îmbunătăţit prea mult, potrivit fiului său.

„Vinerea trecută, şi-a pierdut cunoştinţa şi s-a prăbuşit în timpul unei vizite cu soţia sa”, a declarat Soldatov-fiul, adăugând că medicii închisorii l-au declarat totuşi pe tatăl său «suficient de sănătos» pentru a fi transferat înapoi într-o celulă obişnuită următoarea săptămâna.

„Ca fiu al său, înţeleg ce înseamnă acest lucru: tatăl meu, deja fragil şi bolnav, se va confrunta din nou cu cele mai inumane condiţii. Este efectiv o condamnare la moarte pentru Alexei Soldatov”, a scris jurnalistul.

Cazul împotriva lui Alexei Soldatov ar fi fost iniţiat în 2019 la cererea lui Andrei Lipov, şeful autorităţii de reglementare a internetului din Rusia, Roskomnadzor, care a avut o dispută de lungă durată cu Alexei Soldatov cu privire la proprietatea asupra domeniului .su, potrivit postului de ştiri independent Meduza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor