Alexandru Tănase: Reducerea finanţării justiţiei va afecta judecătorii oneşti, grefierii şi consultanţii din instanţe

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ştefan Sârbu
20.02.2020

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (CCM) Alexandru Tănase consideră că prin decizia autorităţilor de la Chişinău privind reducerea finanţării justiţiei vor fi sancţionaţi judecătorii oneşti, grefierii, referenţii şi consultaţii din instanţe care „sunt plătiţi mai prost ca vânzătorii de la piaţă, iar volumul de lucru al acestora este într-o permanentă creştere”.

„Premierul, bate şaua să se priceapă iapa... Domnia sa, nu poate să nu cunoască că justiţia este un „serviciu” pe care statul îl furnizează cetăţenilor şi pe care îl finanţează din impozitele cetăţenilor. Prin urmare, reducerea finanţării justiţiei cu 70 de milioane de lei, înseamnă de fapt sancţionarea justiţiabililor”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fostul ministru al Justiţiei atenţionează că vor fi sancţionaţi avocaţii care vor beneficia de condiţii de lucru mai proaste. În schimb judecătorii CSJ care au adoptat ilegal decizia de revizuire, curajoasa decizie a premierului nu-i afectează în nici un fel. „Pe ei îi doare fix în cot de reducerea finanţării sistemului judecătoresc.”

Alexandru Tănase a ţinut să sublinieze că în final vor fi sancţionaţi tot cetăţenii, care vor primi servicii mai proaste cu 70 milioane lei pentru „o ilegalitate şi nu o eroare judiciară”, comisă de persoane foarte uşor identificabile care au admis revizuirea tardivă pe dosarul Complexului comercial „Gemenii” după ce CEDO pronunţase deja mai multe decizii de condamnare a R. Moldova pentru casările deciziilor judecătoreşti irevocabile. „Revizuirea a fost admisă de Curtea Supremă de Justiţie, în momentul când CSJ deja avea o practică stabilită de respingere a acestor revizuiri!”.

Prim-ministrul Ion Chicu a venit miercuri, cu o idee neaşteptată în materie de recuperare a prejudiciului cauzat de hotărârile judiciare ilegale. Acesta a propus ca suma de 1,5 milioane euro, pe care CEDO a hotărât să fie plătită de Guvern în calitate de venit ratat acţionarilor de la „Gemenii”, să fie achitată din contul finanţării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor